Marea Britanie ar putea ignora Tratatul de la Lisabona şi s-ar putea retrage ACUM din UE, susţine o avocată

O avocată suedeză a declarat că guvernul britanic nu este nevoit să declanşeze Articolul 50 pentru a începe negocierile de ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană.
Avocata suedeză Ingrid Detter de Frankopan.
Avocata suedeză Ingrid Detter de Frankopan. (Captură Foto)

Ingrid Detter de Frankopan a declarat că premierul britanic Theresa May şi miniştrii săi responsabili pentru Brexit pierd timpul împotmolindu-se în detaliile Articolului 50 şi a susţinut că Marea Britanie ar putea părăsi blocul european şi astăzi dacă ar dori să o facă.

Avocata suedeză a declarat pentru MoneyWeek că este tot mai frustrată de amânările inutile privind oficializarea separării Marii Britanii de Uniunea Europeană (Brexit).

Aceasta a declarat: “În ciuda eforturilor mele, toată lumea a rămas surdă la cursul foarte simplu pe care ar trebui să îl adopte Marea Britanie: nu declanşaţi deloc Articolul 50".

“Această idee a fost acceptată în întregime de guvern, mass media şi comentatori."

“Este, totuşi, o aiureală totală”, a adăugat ea, făcând referire la declanşarea Articolului 50, mişcare ce ar marca începerea negocierilor privind Brexitul.

Ea a susţinut că Articolul 50 nu face nicio menţiune la o cerinţă de declanşare a acestuia dacă un stat UE vrea să părăsească Uniunea, adăugând că aspectele tehnice ar putea fi interpretate prin Constituţia ţării.

Frankopan a declarat: “Din acest punct de vedere Marea Britanie este norocoasă, pentru că nu există o Constituţie scrisă, şi este în mod sigur liberă să acţioneze în orice manieră consideră că este potrivit”.

“Este important să subliniem că nu e nevoie de niciun acord cu UE”, a adăugat avocata.

Ea a declarat că Marea Britanie deţine întreaga putere în negocierile pentru ieşirea din blocul european, adăugând că Bruxelles-ul încearcă să împiedice Londra să obţină un acord bun.

Doamna de Frankopan a precizat: “Imediat după referendumul britanic din 23 iunie 2016, preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a insistat că guvernul britanic ar trebui să contacteze UE până în 28 iunie pentru a anunţa intenţia de a pleca din bloc.

“De ce această grabă? UE ar trebui să fie mulţumită să primească o sumă mare de bani în fiecare săptămână din partea Marii Britanii.

“Uniunea Europeană are nevoie de Marea Britanie mai mult decât are nevoie Marea Britanie de UE şi nu avem nimic de câştigat de pe urma discuţiilor sau a altor acorduri – doar dacă astfel de acorduri sunt cu state non-UE precum SUA, India, Brazilia şi China. Acolo este viitorul”.