Majoritate de guvern în pragul unei crize de nervi (presa italiană)

Vedere generală a Parlamentului italian.
Vedere generală a Parlamentului italian. (ALBERTO PIZZOLI / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
12.07.2013

Tensiunile din cadrul majorităţii care sprijină guvernul condus de Enrico Letta, cauzate de decizia Curţii de Casaţie de la Roma de a fixa pe data de 30 iulie audierea finală în cadrul dosarului Mediaset, în care fostul premier Silvio Berlusconi este acuzat de fraudă fiscală, se află vineri în atenţia principalelor publicaţii din Italia.

'Partide în pragul unei crize de nervi', scrie La Repubblica de la Roma, care precizează că decizia Curţii de Casaţie de a fixa pe data de 30 iulie audierea finală în cadrul dosarului Mediaset, în care Silvio Berlusconi este acuzat de fraudă fiscală, continuă să creeze nervozitate şi tensiuni în cadrul partidului de dreapta fondat de fostul premier, Poporul Libertăţii (PdL), care a decis să facă presiuni asupra guvernului de mare coaliţie între stânga şi dreapta, condus de Enrico Letta (secretar adjunct al Partidului Democrat, PD, de centru-stânga).

Executivul Letta este din nou în pericol din cauza problemelor judiciare pe care Silvio Berlusconi le are cu Parchetul din Milano, care l-a condamnat pe data de 8 mai, la Curtea de Apel, la patru ani de închisoare (reduşi imediat la un an, în baze unei amnistii) şi la interdicţia de a exercita funcţii publice timp de cinci ani, în dosarul Mediaset, în care liderul şi fondatorul PdL este acuzat de fraudă fiscală, subliniază principalul cotidian roman.

Dacă pe 30 iulie Curtea de Casaţie (Curtea Supremă de justiţie din Italia) va confirma sentinţa emisă de Curtea de Apel din Milano la începutul lunii mai, Berlusconi riscă să îşi piardă mandatul de senator, obţinut în urma alegerilor generale din 24-25 februarie, iar guvernul Letta riscă să cadă, explică La Repubblica, cotidian care adaugă că Renato Schifani (fost preşedinte al Senatului), unul dintre principalii colaboratori ai fostului premier italian, a declarat joi că, 'dacă Berlusconi va fi condamnat de Curtea de Casaţie în mod definitiv, nu va mai exista un guvern italian şi vor trebui să fie organizate din nou alegeri generale'.

Potrivit cotidianului Corriere della Sera din Milano, Berlusconi a reunit joi seară la Roma un grup de parlamentari din partidul pe care l-a fondat, Poporul Libertăţii, pentru a stabili strategia viitoare, şi ar fi decis să refondeze, în luna septembrie, fostul său partid de dreapta, Forza Italia, care, în opinia ex-premierului, ar avea mai multe şanse decât Poporul Libertăţii să obţină votul italienilor în cazul unor alegeri anticipate. 'Il Cavaliere' (magnatul media în vârstă de 76 de ani) este convins că numele 'Forza Italia' este 'mult mai seducător pentru alegători' decât numele 'Poporul Libertăţii' şi va anunţa în mod oficial această decizie, în curând, opinează principalul cotidian milanez.

Cotidianul La Stampa din Torino scrie însă că, în ciuda tensiunilor declanşate din cauza problemelor judiciare ale lui Berlusconi, fostul premier va continua în următoarele săptămâni să sprijine executivul Letta. 'Guvernul Letta va trebui să continue să lucreze, spre binele ţării, pentru a rezolva problemele cauzate de criza economică', a afirmat joi seară 'Il Cavaliere', în cursul unui interviu acordat unui post privat de televiziune. Berlusconi a adăugat că Poporul Libertăţii 'este compact', iar actualele tensiuni din cadrul majorităţii de guvern au fost create numai 'din vina unei părţi a magistraturii italiene, care este politizată' şi care, în opinia lui 'Il Cavaliere', urmăreşte eliminarea sa din viaţa politică a ţării.

Cotidianul de stânga L'Unita de la Roma scrie că secretarul Partidului Democrat (PD, de centru-stânga), Guglielmo Epifani, a afirmat joi: 'Comportamentul Poporului Libertăţii este schizofrenic, iar Berlusconi va trebui să spună odată pentru totdeauna dacă sprijină sau nu guvernul Letta. În acest mod, Partidul Democrat nu va mai putea continua colaborarea cu Poporul Libertăţii'. Aceste tensiuni riscă să creeze probleme şi în cadrul PD, un partid divizat în mai multe curente, iar 70 de senatori şi 13 deputaţi din PD au semnat joi un document prin care solicită 'o clarificare imediată a situaţiei politice din Italia', conchide publicaţia menţionată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor