Maior, despre lista neagră a Kremlinului: Un aspect de propagandă, parte din noul război rece

George Maior
George Maior (Epoch Times România)

Faptul că Rusia a interzis unui număr de 89 de oficiai europeni, printre care şi cinci români, accesul pe teritoriul său reprezintă un gest simbolic, de propagandă, parte din noul război rece care se desfăşoară în regiune, este de părere noul ambasador român în Statele Unite, George Maior.

"Este un aspect legat de acest tip de nou război rece, care se manifestă şi prin asemenea atitudini specifice unor epoci pe care le credeam trecute. Este regretabil că se ajunge şi la asemenea gesturi într-un moment în care securitatea internaţională şi regională este pusă sub presiune. Acest lucru nu va ajuta la o normalizare pe baza raţională a raporturilor dintre zona euro-atlantică şi Rusia. Probabil este vorba şi de un aspect simbolic, de propagandă", a declarat George Maior la Digi 24, citat de Mediafax.

În opinia fostului şef SRI, autorităţile române ar trebui să analizeze bine situaţia şi să ia în calcul inclusiv posibilitatea unor contramăsuri, dacă consideră că acestea se impun.

Tensiunile din regiune sunt departe de a se încheia, consideră Maior, argumentând că menţinerea instabilităţii în estul Ucrainei face parte din abordarea politico-strategică a Kremlinului pentru a-şi impune punctul de vedere în negocierile interne constituţionale ale Ucrainei.

În acest context, fostul şef SRI apreciază că este nevoie de o reacţie mai robustă din partea Uniunii Europene şi NATO pe plan economic şi inclusiv militar.

Mai mult, Maior a opinat că este de aşteptat ca influenţa Rusiei să se extindă şi în interiorul Republicii Moldova, inclusiv din punct de vedere politic şi economic, o zonă-tampon între vest şi est, scopul fiind acela de a bloca apropierea statului vecin de Uniunea Europeană.

Recomandăm şi Cinci oficiali români aflaţi pe lista neagră a Kremlinului. MAE cere explicaţii.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne