Cinci oficiali români aflaţi pe lista neagră a Kremlinului. MAE cere explicaţii

Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)

Iulian Chifu, Eugen Tomac, Gheorghe Haţegan, Adrian Cioroianu şi Liviu Chondon sunt cei cinci români aflat pe lista cu persoane cărora li s-a interzis să intre în Rusia, listă ce conţine 89 de nume de oficiali din Uniunea Europeană care au fost declaraţi indezirabili de către Guvernul rus.

Premierul olandez Mark Rutte declara vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că mai multe ambasade ale ţărilor Uniunii Europene de la Moscova au primit cu o zi în urmă o listă neagră cu numele unor oficiali cărora li se interzice intrarea pe teritoriul rus, informaţie confirmată ulterior şi de premierul Belgiei, Didier Reynders, potrivit publicaţiei Frankfurter Allgemeine Zeitung, citată de Mediafax.

Ministerul de Externe al ţării noastre a precizat, sâmbătă, la solicitarea Mediafax, că Ambasada României din Rusia a primit de la Delegaţia UE la Moscova o listă cu persoanele ce au interdicţie să intre pe teritoriul rus.

"Ambasada României la Moscova a informat Centrala MAE, în cursul serii de vineri, 29 mai 2015, cu privire la existenţa acestei liste, primite de la Delegaţia UE la Moscova, căreia i-a fost înaintată de către MAE rus", a transmis MAE, adăugând că ministerul va solicita explicaţii părţii ruse cu privire la listarea cetăţenilor români.

Cine sunt cei cinci români indeziderabili

Iulian Chifu este fost consilier al preşedintelui Traian Băsescu şi în prezent ocupă funcţia de şef al Centrului de Prevenire a Conflictelor şi Early Warning.

Eugen Tomac este lider al Partidului Mişcarea Populară, formaţiune "năşită" de Traian Băsescu.

Liviu Chondon este comandor al Forţelor Navale Române.

Gheorghe Haţegan este director general adjunct la Transgaz.

Adrian Cioroianu este istoric şi fost ministru de Externe în cabinetul Tăriceanu. A fost avizat recent pentru postul de delegat permanent pe lângă UNESCO.

Reacţia lui Iulian Chifu

"Tuturor celor care mi-au solicitat reacţii la includerea pe presupusa listă a personalităţilor cărora li se refuză intrarea în Rusia:

- nu pot comenta alegaţii, presupuneri, aserţiuni neprobate. E o formă de respect faţă de media.

- nu aveam în plan vacanţa în Rusia

- dacă ăsta e preţul pentru a comenta liber şi argumentat încălcarea de către Rusia a regulilor dreptului internaţional şi a angajamentelor de securitate europene în Georgia şi Ucraina, merită!"

Reacţia lui Eugen Tomac

"Faptul că mă aflu printre cei cinci români declaraţi indezirabili în Federaţia Rusă îmi confirmă că insistenţele mele de a atrage atenţia asupra riscului pe care Rusia îl reprezintă pentru pacea în regiune şi chiar pentru Europa, au avut un ecou puternic la Kremlin.

A fi persona non-grata într-un stat care ne-a amputat ţara prin pactul Ribbentrop-Molotov reprezintă un motiv în plus pentru mine să continui acest proiect politic de a lupta pentru drepturile românilor din R. Moldova şi Ucraina.

Voi încerca în continuare să aduc în atenţia clasei politice ameninţarea reprezentată de Rusia, cu atât mai mult cu cât aceasta începe să-şi piardă din influenţă, devenind în acest fel mult mai periculoasă şi mai tentată în a duce un război asimetric cu Europa!"

Reacţia lui Adrian Cioroianu

"Pentru toţi cei eventual interesaţi Prezenţa mea pe o listă a persoanelor considerate a fi indezirabile la Moscova îmi întăreşte convingerea că singura soluţie pentru depăşirea tuturor crizelor rămâne dialogul & libertăţile responsabile - inclusiv libertatea de a spune oricarei instanţe şi oricărei puteri că uneori poate greşi.

Chiar şi de la distanţă, nimeni nu mă poate împiedica să apreciez pe mai departe un popor care a luptat eroic chiar şi atunci când a fost modest condus şi să admir în continuare marea cultură ce a dat lumii pe Ceaikovski sau Cehov, Puşkin, Lermontov, Dostoievski sau marii lor scriitori de azi.

În rest, încă din copilărie am ştiut să fac diferenţa dintre Leonid Brejnev şi Alla Pugaciova smile emoticon . Cu atât mai mult astăzi, ca profesor de Istorie, ştiu că regimurile trec şi ţările rămân."

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.



România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne