Epoch Times România

Magniţki a fost torturat în închisoare, oficialii ruşi au acoperit totul - raport

Epoch Times România
28.11.2011

Hermitage Capital a prezentat luni un raport minuţios despre arestarea, torturarea şi moartea auditorului său Serghei Magniţki şi despre cum oficialii ruşi au acoperit aceste lucruri, relatează RIA Novosti.

"Cel mai şocant este că acest raport demonstrează că aproape fiecare oficial rus de nivel înalt din sistemul judiciar a minţit pentru a acoperi faptul că lui Magniţki i-a fost refuzat tratamentul pentru problemele sale grave de sănătate", a spus Hermitage Capital.

Magniţki a fost arestat şi închis fără proces în noiembrie 2008 şi a murit în custodia poliţiei după un an, pentru că nu i s-a acordat îngrijire medicală. Avocatul de 37 de ani acuzase oficialii din domeniul taxelor şi poliţiei de deturnarea a 230 de milioane de dolari.

În noiembrie 2009, oficialii au spus că Magniţki "suferea de probleme medicale grave şi ar trebui transferat la închisoarea Matrosskaia Tişina pentru spitalizare în regim de urgenţă.

"La sosirea la Matrosskaia Tişina, în loc să fie spitalizat, o echipă l-a plasat la izolare, l-a legat de pat şi l-a bătut cu bastoane de cauciuc", potrivit raportului Hermitage. Potrivit unor medici civili care l-au tratat, ei nu au primit permisiunea de a sta în celulă cu pacientul mai mult de o oră.

Săptămâna trecută, preşedintele Consiliului pentru drepturile omului, Mihail Fedotov, a spus că organismul va discuta despre acest caz cu preşedintele Dmitri Medvedev la 13 decembrie.

Raportul de 75 de pagini, intitulat "Torturarea şi uciderea lui Serghei Magniţki şi operaţiunea de acoperire a guvernului rus" include peste 100 de documente, fotografii şi linkuri media ce demonstrează că Magniţki a fost torturat sistematic.

În iulie, consiliul Kremlinului pentru drepturile omului a spus că moartea lui Magniţki a fost rezultatul "neglijenţei calculate, deliberate şi inumane". Doi medici au fost puşi sub acuzare, dar data procesului nu a fost încă anunţată.

Raportul mai spune că organismele statului primiseră plângerile lui Magniţki pe tema stării sale de sănătate, dar le-au respins.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor