Magneziu - un microelement vital pentru organismul uman

Murături asortate
Murături asortate (Maria Matyiku/ Epoch Times)

Datorită naturii extrem de complexe a organismului uman, este foarte greu să se evidenţieze în ce măsură proprietăţile utile ale unor substanţe nutritive sau microelemente au prioritate în raport cu celelalte. Spre exemplu, este de-a dreptul naiv să crezi că doar cu ajutorul fibrelor sau vitaminei D putem uita definitiv de boli. Doar un regim alimentar echilibrat poate asigura corpului energia necesară şi oligoelementele absolut vitale.

Totuşi, efectele benefice ale magneziului (Mg) necesită o discuţie separată. Mg se găseşte în cantităţi îngrijorător de mici în dieta omului modern. Potrivit studiilor cercetătorilor, raportul de magneziu şi calciu pe care îl obţinem din alimente trebuie să fie de 1:1. Cele două minerale funcţionează antagonic, dar se şi completează reciproc. Trebuie să ştim că în dieta contemporană, raportul de Mg şi Ca a suferit schimbări dramatice (de la 1:5 ​la 1:15).

În ziua de azi, majoritatea covârşitoare a oamenilor se confruntă cu un deficit de Mg. Pe motiv că sistemul modern de sănătate nu include diagnosticarea insuficienţei de Mg, aflăm de existenţa unei astfel de probleme doar înainte de a apare unele dereglări grave în organism.

Mg controlează metabolismul calciului. Există trei elemente esenţiale pentru o absorbţie corectă a Ca. Este vorba de hormonul paratiroidian, calcitonina şi vitamina D. Toate acestea sunt activizate de Mg. Pe măsură ce nivelul Mg scade, depunerea Ca se produce nu în oase, ci în locuri nepotrivite, cum ar fi vezica biliară, articulaţii, rinichi şi vasele de sânge.

Totodată, Mg participă în calitate de factor important în cadrul multor reacţii care au loc în celulele umane. Fără Mg, organismul nu îşi poate asigura energia necesară, adică nu se produce conversia creatinei fosfat în ATP şi sinteza proteinelor, ce joacă un rol vital pentru sistemele muscular şi nervos. Mg este necesar pentru construirea de ADN şi ARN. Cu ajutorul acestuia, corpul neutralizează proteinele inflamatorii şi produce neurotransmiţători cheie, cum ar fi serotonina. Mg este, de asemenea, indispensabil pentru o bună funcţionare a sistemului imunitar.

Un nivel normal de Mg ameliorează fluxul sanguin prin extinderea lumenului vaselor de sânge. Mg stimulează mobilitatea musculaturii netede: vorbim aici de îmbunătăţirea secreţiei bilei şi activizarea funcţiei motorii a intestinului.

În ziua de azi, există foarte mulţi factori care determină o diminuare a cantităţii de Mg: un aport insuficient de Mg împreună cu produsele alimentare consumate, administrarea unor produse farmaceutice ce perturbează absorbţia de Mg, dizbacterioză intestinală, afecţiuni mentale şi fizice cronice. Potenţând-se reciproc, aceste cauze conduc rapid la un deficit serios de Mg în corpul nostru.

Abuzuri frecvente de alimente procesate cu conţinut ridicat de zahăr pot reduce la zero procesul de asimilare a Mg de către organism. Este bine cunoscut faptul că insulina contribuie la absorbţia glucozei din sânge în celule şi este responsabilă de transportarea Mg prin ţesuturile corpului. În cazul suprasolicitării frecvente a pancreasului, curba nivelului de insulină prezintă oscilaţii ascendente şi descendente drastice şi afectează transportarea magneziului în celule.

Deficiul de Mg crează simptome comune de tipul crampelor musculare şi spasme ale globilor oculari, sindrom premenstrual dureros şi crampe menstruale, insomnie, constipaţie, crampe la stomac, anxietate, depresie, un miros urât al corpului, tahicardie, aritmie şi hipertensiune, ateroscleroza, pinteni la călcâi, pierderea dinţilor şi osteoporoză, sindromul oboselii cronice, deficitul de atenţie etc.

Pentru a ridica nivelul de Mg în organism trebuie să acordăm o atenţie serioasă alimentaţiei noastre. Produse bogate în Mg sunt algele marine, legumele cu frunze verzi şi produsele murate. Nucile şi seminţele crude conţin o cantitate importantă de Mg, dar sunt slab absorbite de organismul nostru din cauza cantităţii mari de fitină. O altă sursă de Mg sunt produsele lactate obţinute din laptele vacilor ce pasc în aer liber şi nu a celor de fabrică. Mg se găseşte, de asemenea, în produsele obţinute din fermentarea laptelui (spre exemplu, iaurturile).