Studiu: Fracturarea hidraulică perturbă funcţionarea sistemului hormonal

Instalaţii de foraj folosite pentru fracturarea hidraulică, tractate peste un furtun de apă de la un site de foraj, în 24 septembrie 2013, Midland, Texas.
Instalaţii de foraj folosite pentru fracturarea hidraulică, tractate peste un furtun de apă de la un site de foraj, în 24 septembrie 2013, Midland, Texas. (AP Photo / Pat Sullivan)

Niveluri ridicate de substanţe chimice care afectează glandele hormonale au fost găsite în probele de apă colectate lângă site-urile supuse fracturării în Colorado, potrivit unui studiu acceptat pentru publicare în revista Endocrinology a organizaţiei The Endocrine Society, fondată în 1916 pentru a promova o mai bună înţelegere a endocrinologiei în rândul publicului larg şi practicienilor de discipline medicale alternative.

Substanţele chimice "ar putea creşte riscul bolilor de reproducere, metabolice, neurologice şi a altora, mai ales la copiii care sunt expuşi la EDC [produse chimice care afectează sistemul endocrin] ", a declarat unul dintre autorii studiului, Susan Nagel, de la Şcoala de medicină a Universităţii din Missouri.

Cercetătorii au luat probe de apă de suprafaţă şi subterane de la site-uri cu scurgeri de foraj sau accidente în districtul Garfield, Colorado. Zona are mai mult de 10.000 de sonde de gaze naturale. Cercetătorii au analizat şi probe de control de la site-uri fără scurgeri din Garfield, precum şi din districtul Boone, Missouri.

Probele de apă de la site-urile de foraj au avut niveluri mai ridicate de activitate EDC care ar putea interfera cu reacţia organismului la hormonul estrogen de reproducere, şi la hormonii androgeni, o clasă de hormoni care include testosteronul.

Probele de apă de la site-urile de foraj au avut niveluri moderate până la ridicate de chimicale care afectează glandele hormonale. Probele de apă din râul Colorado - care este bazinul de drenaj pentru site-urile de foraj de gaze naturale - au avut un nivel moderat.

Cercetătorii au descoperit o mică activitate ECD în probele de apă de la site-urile cu puţin foraj.

"Fracturarea este scutită de reglementările federale pentru protecţia calităţii apei, dar scurgeri asociate cu forajul de gaze naturale pot contamina suprafaţa, pânza freatică şi apa potabilă", a afirmat Nagel.

Cercetătorii au analizat 12 substanţe chimice cunoscute sau bănuite că ar afecta sistemul endocrin şi care sunt folosite în fracturare. Ei au măsurat capacitatea substanţelor chimice de a simula sau bloca efectul hormonilor de reproducere masculini şi feminini ai corpului uman.

"Mai mult de 700 de substanţe chimice sunt folosite în procesul de fracturare, şi multe dintre ele perturbă funcţionarea sistemului hormonal", a spus Nagel.

Cercetarea a relevat legătura dintre expunerea la EDC şi infertilitate, cancer şi malformaţii congenitale.

"Datorită extinderii fracturării, populaţiile se pot confrunta cu riscuri mai mari pentru sănătate ca urmare a expunerii la substanţe chimice care afectează sistemul endocrin", a declarat Nagel.

EDC pot fi, de asemenea, găsite în produsele fabricate, anumite alimente, aer, apă şi sol.

Alţi autori semnatari ai studiului sunt: C.D. Kassotis, J. W. Davis şi A. M. Hormann de la Universitatea din Missouri, şi D. E. Tillitt de la US Geological Survey.

Studiul “Estrogen and Androgen Receptor Activities of Hydraulic Fracturing Chemicals and Surface and Ground Water in a Drilling-Dense Region” ("Activităţile receptorului estrogen şi androgen ale chimicalelor folosite în fracturarea hidraulică şi apa de suprafaţă şi subterană într-o regiune de foraj dens"), a fost publicat online pe 16 decembrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură