Magnat apropiat de Mazăre, condamnat definitiv la 10 ani şi 8 luni de închisoare pentru o şpagă de 2 milioane de euro


Sorin Strutinsky
Sorin Strutinsky (Screenshot - Youtube)

Milionarul Sorin Strutinsky, prieten şi partener de afaceri al lui Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu, a fost condamnat la 10 ani şi 8 luni în închisoare, anunţa Info-Sud-Est.

Strutinsky a fost condamnat pentru o mită de aproape 2 milioane de euro, iar decizia, luată de Curtea de Apel Constanţa, este ea definitivă.

Iniţial, Tribunalul Constanţa îl condamnase pe Sorin Strutinsky, în faza de fond a procesului, la 7 ani şi 4 luni de închisoare pentru trafic de influenţă, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi spălare a banilor. Decizia a fost dată după mai multe amânări ale sentinţei, potrivit portalului instanţelor, iar cei doi judecători care trebuiau să soluţioneze cazul nu au căzut de acord în acest caz. Aşa că s-a format un complet de 3 judecători, de divergenţă, şi a mai fost chemat un magistrat, informează Ziare.com.

Finalmente, doi dintre cei trei magistraţi s-au pronunţat pentru mărirea pedepselor pentru mai multe infracţiuni de trafic de influenţă, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, instigare la spălare de bani.

"În baza art.38 Cod penal, art.39 alin.1 lit. b şi art.10 din Legea nr.187/2012, contopeşte pedepsele principale aplicate inculpatului în pedeapsa cea mai grea de 4 ani închisoare, la care adaugă un spor de 6 ani şi 8 luni închisoare, reprezentând o treime din suma pedepselor ce nu se execută, urmând ca în final inculpatul Strutinsky Gabriel Sorin să execute pedeapsa rezultantă de 10 ani şi 8 luni închisoare în regim de detenţie, potrivit art.60 Cod penal", este minuta Curţii de Apel Constanţa citată de Ziare.com.

Instanţa a aplicat milionarului mai multe interdicţii şi a dispus "confiscarea specială de la inculpatul Strutinsky Gabriel Sorin a sumei totale de 1.892.844,97 lei".

Cu aproape un an în urmă, Nicuşor Constantinescu primea şi el la rândul său, din puşcărie, vestea că primise o nouă condamnare, la 10 ani de puşcărie, pentru corupţie. Fostul "baron" PSD de Constanţa şi fost şef al CJ Constanţa era găsit vinovat de şase infracţiuni de abuz în serviciu, spălare de bani şi constituire de grup infracţional. Potrivit procurorilor, Constantinescu ar fi dispus efectuarea unor plăţi nelegale în valoare de peste 5 milioane de euro către mai multe instituţii aflate în subordinea CJ.

Când a aflat vestea, Nicuşor Constantinescu executa deja o pedeapsă de şapte ani şi patru luni de închisoar în urma condamnării definitive în două dosare. Detalii aici