"Made in Italy" produs în lagărul de muncă Masanjia din China

Charles Lee arată presei o pereche de papuci “Homer Simpson” pe care trebuia să-i producă pe vremea când era închis într-unul din lagărele de muncă din China. O scenă din filmul "China Liberă: curajul credinţei"
Charles Lee arată presei o pereche de papuci “Homer Simpson” pe care trebuia să-i producă pe vremea când era închis într-unul din lagărele de muncă din China. O scenă din filmul "China Liberă: curajul credinţei" (Courtesy of NTD Television)

În lagărul de muncă Masanjia, China, deţinuţii cos "decoraţii de Crăciun destinate Coreii de Sud," dar, de asemenea, pilote care au fost etichetate ca ”Made in Italy”. Trecerea de la un produs la altul loveşte ca o palmă. Este cea ce dezvăluie Andrew Jacobs în articolul scris pentru "New York Times" iar ediţia europeană a "Internaţional Herald Tribune” o raportează joi pe prima pagină.

„Laogai”

Termenul Laogai este o aberviere a Laodong Gǎizào (劳动 改造 / 劳动 改造), ceea ce înseamnă "reeducare prin muncă" un slogan al sistemului de justiţie penală din China, un eufemism folosit pentru a se referi la sclavia impusă de comunişti, la utilizarea forţei de muncă din închisoare şi lagărele de muncă din Republica Populară Chineză.

China are cea mai mare colonie penală în lume - o reţea de mai mult de 1.000 de închisori şi lagăre de muncă forţată secrete, cunoscut colectiv ca "laogai". Utilizarea deţinuţilor din aceste închisori - la ceea ce unii specialişti numesc "sclavie sponsorizată de stat" - a fost creditată că a contribuit la boom-ul economic al Chinei.

Regizorul independent Du Bin, în vârstă de 41 de ani, a făcut un documentar lung şi articulat, care colectează mărturiile supravieţuitorilor din sistemul Laogai, care şi-a asumat o faimă sinistră. Printre altele, autorul documentarului curajos a „dispărut” la numai câteva zile înainte de aniversarea din Piaţa Tiananmen din 4 iunie şi pentru care există mari temeri pentru siguranţa lui.

Dar lagărul Masanjia al sistemului laogai este mai mult decât un simplu lagăr de muncă care produce articole de firmă “Made in italy”, este de fapt simbolul persecuţiei împotriva Falun Gong. Acest lagăr de muncă este modelul pentru campania regimului lui Jiang Zemin împotriva Falun Gong, începută în 1999. Site-ul practicanţilor Falun Gong, Minghui.org, a publicat peste 8.000 de articole despre tortură, violuri şi hrănire forţată, care au avut loc în lagărul de muncă în ultimii 13 ani.

Că produsele "Made in Italy", sunt făcute de mâinile deţinuţilor şi că sunt o contrafacere contează relativ, dar desigur nu consolează. Şocantă este combinaţia dintre Italia şi activitatea deţinuţilor care au descris bătăi, tortură şi abuz de diferite tipuri, care impune mai degrabă deschiderea ochilor. Fără a ascunde nimic.

Documentar

Dezbaterea politică şi legislativă privind închiderea lagărelor de muncă din China este o realitate în aceste zile, chiar dacă riscul este că discuţia este împotmolită şi nu se ajunge nicăieri. Cu toate acestea, există subiecte, cum ar fi lagărul de muncă Masanjia, care este un fapt real ce tinde să se estompeze de pe radarul politicienilor şi diplomaţilor occidentali, îngrijoraţi, în vremuri de criză, de cum să-şi asigure afacerile dîn China.

Pe de altă parte Beijing-ul, aflat în pragul crizei de supravieţuire, a ajuns mai sensibil decât oricând întrebări legate de drepturile omului si spoinaj cibernetic.

„Made in Italy” care provine din lagărul de muncă Masanjia este un memento. Documentaristul Du Bin a dispărut. Oficiali ai ambasadelor chineze din Beijing şi Bangkok pun presiune pe reţeaua de televiziune France 24 şi corespondentul lor din Asia de Sud-Est, Cyril Payen, autor al unui documentar "Şapte zile în Tibet". Documentarul a fost filmat datorită unei vize de turist pe care acesta a obţinut-o (reporterilor li se refuză accesul atât la regiunea administrativă tibetană cât şi în zonele tibetane din provinciile vecine).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii