Macron: Franţa pregătită să lanseze noi lovituri în Siria, dacă vor fi folosite arme chimice

Preşedintele francez Emmanuel Macron
Preşedintele francez Emmanuel Macron (Getty Images)

Franţa este pregătită să desfăşoare noi lovituri aeriene în Siria ca răspuns la presupusa utilizare de arme chimice de către Damasc, a afirmat luni preşedintele francez Emmanuel Macron în timpul unui discurs către ambasadorii francezi.

În plus, preşedintele francez a menţionat primele rezultate ale mecanismului comun ruso-francez cu privire la soluţionarea conflictului din Siria.

“Mecanismul de coordonare cu Rusia, creat în Sankt Petersburg, a produs primele rezultate, în special în sfera umanitară”, a declarat Macron ambasadorilor în Paris, conform contului său oficial de Twitter.

Europa trebuie să lanseze un nou dialog cu Rusia în privinţa securităţii cibernetice, a armelor chimice şi a unei serii de alte probleme legate de securitate, a adăugat Macron.

De asemenea, Macron a afirmat că nu a insistat niciodată ca preşedintele sirian Bashar al-Assad să demisioneze în schimbul acordării ajutoarelor umanitare ţării arabe.

“Franţa nu poate numi viitorii lideri sirieni... Dar este datorita noastră şi în interesul nostru să ne asigurăm că poporul sirian este capabil să facă acest lucru”, a mai afirmat Macron.

Preşedintele francez a precizat că se teme de generarea unei crize umanitare grave în provincia siriană Idlib, în condiţiile în care forţele guvernamentale se pregătesc să lanseze un atac asupra acestei provincii nord-vestice, care este ultima fortăreaţă rebelă majoră.

Franţa se aşteaptă ca Rusia şi Turcia să preseze autorităţile siriene în legătură cu situaţia din Idlib, a adăugat el.

Discursul a fost susţinut la câteva zile după ce Ministerul rus al Apărării a acuzat SUA, Marea Britanie şi Franţa că se pregătesc să lanseze noi atacuri împotriva Siriei pe baza unui pretext fals, şi anume, un nou atac cu arme chimice falsificat pentru care va fi învinuit guvernul Assad.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe