Oficial rus cere desfăşurarea de arme nucleare tactice în Siria, ca răspuns la avertismentul lui Bolton adresat Kremlinului

Avion de luptă rusesc decolează de la baza aeriană Hmeimim din Siria.
Avion de luptă rusesc decolează de la baza aeriană Hmeimim din Siria. (Getty Images)

Îndelungatul război prin terţi al SUA şi Rusiei în Siria a fost uitat în mare parte în ultima perioadă, însă a revenit brusc în atenţia internaţională prin avertismentele adresate săptămâna trecută de către consilierul Casei Albe pentru securitate naţională, John Bolton, liderului sirian Bashar al-Assad şi Rusiei, potrivit cărora Washingtonul va răspunde cu o “forţă militară mai mare” dacă guvernul sirian atacă cu arme chimice rebelii din Idlib.

În replică, Rusia a avertizat ulterior despre o viitoare “provocare chimică” orchestrată şi se pare că un război al cuvintelor se intensifică din nou în privinţa Siriei, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

Situaţia se potriveşte unui tipar familiar legat de Siria de la intervenţia Rusiei în acest conflict la cererea preşedintelui sirian Assad în 2015: tocmai când se pare că jihadiştii sunt în pragul unei înfrângeri finale şi stabilitatea revine în ţară după şapte ani de război, ceva se întâmplă pentru a aduce lucrurile în pragul unei crize globale şi a unei amplificări masive a tensiunilor.

Iar acum, un parlamentar rus din Adunarea Federală (Duma) a cerut guvernului său să traseze propriile “linii roşii”, sugerând în acelaşi timp utilizarea armelor nucleare tactice împotriva forţelor americane din Siria.

Agenţia oficială de ştiri rusească TASS a publicat vineri comentariul lui Vladimir Gutenev, prim-vicepreşedinte în Comisia pentru politică economică a Dumei de Stat - camera inferioară a Parlamentului Rusiei.

Gutenev a afirmat: “Cred că Rusia trebuie acum să îşi traseze propriile linii roşii. A sosit momentul să se ia în considerare variante ale unui răspuns asimetric la adresa SUA, variante ce sunt acum sugerate de experţi şi care intenţionează nu doar să contrabalanseze efectul sancţiunilor lor, ci şi să provoace pagube punitive”.

Printre astfel de măsuri, oficialul a numit desfăşurarea de arme nucleare tactice, precizând că Rusia ar trebui să “urmeze exemplul SUA şi să înceapă să amplaseze armele noastre nucleare tactice în ţări străine”.

În timp ce rămâne neclar la ce anume s-a referit Gutenev prin invocarea “exemplului SUA”, de câteva ori au fost făcute acuzaţii neconfirmate că SUA şi aliaţi ai săi, precum Israelul, au folosit mici dispozitive nucleare în locuri precum Siria şi Yemen.

Avertizarea privind “linia roşie” nucleară a fost făcută în următoarea declaraţie a lui Gutenev, conform TASS:

“Nu este niciun secret că este aplicată presiune asupra Rusiei şi aceasta se va înrăutăţi. Presiunea urmăreşte să dea o lovitură cooperării în domeniul apărării, inclusiv privind exporturilor pentru apărare. Vedem că americanii discută acum despre posibilitatea sancţionării ţărilor care cumpără arme ruseşti... Ar trebui să urmăm sfatul anumitor experţi, care susţin că Rusia ar trebui poate să suspende implementarea tratatelor privind neproliferarea tehnologiilor pentru rachete şi, de asemenea, să urmeze exemplul SUA şi să înceapă să desfăşoare armele noastre nucleare tactice în ţări străine. Este posibil ca Siria, unde avem o bază aeriană bine protejată, să devină una dintre acele ţări”.

Parlamentarul a mai menţionat concentrarea pe criptovalute pentru a evita “încercările SUA de a submina acordurile pentru arme şi produse civile ruseşti”, afirmând că Moscova ar trebui să “ia în considerare posibilitatea desfăşurării de tranzacţii în criptomonede care sunt asociate cu valoarea aurului”.

“Şi sunt sigur că aceasta va fi o opţiune foarte interesantă pentru China, India şi alte ţări de asemenea”, a mai afirmat el, adăugând că întregul pachet al acestor măsuri, luate împreună, ar putea crea un avantaj mare pentru Rusia atunci când se confruntă cu SUA şi aliaţii săi.