Ministrul iranian al Apărării se află în Siria pentru a discuta despre cooperare

Ministrul iranian al Apărării, Amir Hatami
Ministrul iranian al Apărării, Amir Hatami (Getty Images)

Ministrul iranian al Apărării, Amir Hatami, se află în Siria timp de două zile într-o vizită care urmăreşte să dezvolte cooperarea bilaterală, potrivit mass mediei iraniene.

“Sperăm să avem un rol productiv în reconstruirea Siriei”, a fost citat Hatami afirmând duminică la sosirea sa în Damasc, potrivit RFE/RL.

Iranul, împreună cu Rusia, l-a susţinut pe preşedintele sirian Bashar al-Assad în războiul de peste şapte ani din Siria, în care au fost ucise sute de mii de oameni începând cu martie 2011.

Agenţia de ştiri iraniană semi-oficială Tasnim a afirmat că Hatami va discuta cu oficiali militari şi politici de top sirieni despre cele mai recente evoluţii în regiune, despre acţiuni comune împotriva terorismului şi despre modalităţi pentru a adânci cooperarea militară dintre Teheran şi Damasc.

Ministrul iranian s-a întâlnit de asemenea cu Assad, potrivit agenţiei iraniene de ştiri de stat IRNA.

Vizita are loc într-un moment în care balanţa conflictului din Siria s-a înclinat puternic în favoarea lui Assad, forţele rebele fiind alungate în multe zone ale ţării pe care le-au controlat anterior.

Forţele guvernamentale se pregătesc să lanseze un atac asupra provinciei nord-vestice Idlib, ultima fortăreaţă rebelă majoră.

Săptămâna trecută, consilierul Casei Albe pentru securitate naţională, John Bolton, a cerut Moscovei să ajute la eliminarea prezenţei militare iraniene în Siria. SUA susţine rebelii care luptă împotriva guvernului Assad.

După o întâlnire desfăşurată în 23 august în Geneva cu Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului de Securitate al preşedintelui rus Vladimir Putin, Bolton a afirmat că cei doi au discutat despre o “serie de paşi” care vor duce la înlăturarea prezenţei militare a Iranului în ţara arabă.

Înaintea acelei întâlniri, adjunctul ministrului rus de Externe, Serghei Riabkov, a declarat că insistenţa americanilor pentru înlăturarea forţelor iraniene din Siria este o reflectare a aspiraţiei Washingtonului de a domina şi impune tuturor celorlalţi “propriile sale convingeri în legătură cu ceea ce este bun sau rău”.

Oficiali militari iranieni au precizat că prezenţa lor militară în Siria este la invitaţia guvernului din Damasc şi că nu au planuri imediate de a se retrage. Peste 1.000 de iranieni, inclusiv membri seniori ai Gărzilor Revoluţionare Islamice, au fost ucişi în Siria începând cu 2012, potrivit Reuters.

De asemenea, vizita lui Hatami în Damasc are loc în condiţiile în care Bolton a afirmat la o conferinţă de presă susţinută miercurea trecută în Ierusalim: “Vedem acum planuri ca regimul sirian să reia activităţile militare ofensive în provincia Idlib. Suntem cu siguranţă îngrijoraţi de posibilitatea ca [preşedintele sirian Bashar al-] Assad să folosească din nou arme chimice”. Bolton a adăugat că SUA este pregătită să dea un răspuns militar “foarte puternic” în cazul în care vor fi folosite arme chimice în timpul campaniei armatei siriene pentru eliberarea provinciei Idlib.

Drept răspuns la comentariile lui Bolton, Rusia a avertizat din nou cu privire la o posibilă nouă provocare chimică în Siria. Potrivit agenţiei de ştiri TASS, Ministerul rus al Apărării a declarat sâmbătă: O provocare privind o presupusă utilizare de arme chimice în Siria, pe care teroriştii plănuiesc să o orchestreze cu ajutorul serviciilor speciale britanice, va fi folosită ca pretext pentru atacuri cu rachete ale Occidentului şi SUA împotriva ţării arabe, a afirmat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov. Potrivit generalului rus, provocarea va fi orchestrată de organizaţia teroristă Hayat Tahrir ash-Sham (cunoscută anterior sub numele de Jabhat al-Nusra, care este interzisă în Rusia) şi, pentru atingerea acestui obiectiv, opt containere cu clor au fost aduse în provincia Idlib.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe