Cazul Vlad Negrilă a ajuns în Parlament. Deputatul Ovidiu Raeţchi cere explicaţii pentru abuzurile Jandarmeriei

Ovidiu Raeţchi, deputat de Diaspora.
Ovidiu Raeţchi, deputat de Diaspora. (Facebook)

Deputatul de Diaspora, Ovidiu Raeţchi, i-a cerut luni explicaţii ministrului Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, în legătură cu ridicarea abuzivă de către jandarmi a lui Vlad Negrilă, un tânăr care intenţiona să protesteze paşnic faţă de vizita vicepremierului chinez Zhang Gaoli, precum şi pentru comportamentul excesiv al forţelor de ordine în raport cu jurnaliştii publicaţiei Epoch Times.

"Vlad Negrilă a fost îndepărtat de jandarmi de lângă Palatul Victoria înainte de a demara protestul propriu-zis, fiind supus unor forme de intimidare din partea autorităţilor şi sancţionat cu amenda în cuantum de 500 de lei pentru 'participare la adunări publice nedeclarate sau interzise'", scrie deputatul Ovidiu Raeţchi în întrebarea oficială adresată lui Oprea, intitulată "Protest paşnic organizat de tânărul Vlad Negrilă".

"De asemenea, redactorii Epoch Times arată că au fost supuşi unui tratament excesiv din partea jandarmilor în momentul în care încercau să obţină, în faţa sediului Guvernului, punctul de vedere al lui Vlad Negrilă asupra incidentului. Tânărul a fost ridicat de jandarmi pentru a doua oară, fără a i se aduce la cunoştinţă motivele restricţionării libertăţii sale de exprimare", continuă deputatul.

Ovidiu Raeţchi îi cere vicepremierului Gabriel Oprea să îi comunice care sunt raţiunile legale pentru tratamentul aplicat lui Vlad Negrilă, aşa cum au fost ele consemnate de Jandarmerie, precum şi motivele pentru care echipa Epoch Times a fost îndepărtată de pe spaţial public din faţa sediului Guvernului.

Cazul Vlad Negrilă

Vlad Negrilă, practicant Falun Gong, a fost ridicat de două ori în cursul zilei de joi din faţa Guvernului României. Primul abuz al Jandarmeriei a avut loc în jurul orei 10:00, când tânărul, venit la Guvern pentru a protesta paşnic împotriva vizitei vicepremierului chinez Zhang Gaoli, suspectat de genocid, tortură şi crime împotriva umanităţii pentru implicarea sa activă în persecutarea practicanţilor Falun Gong, a fost abuzat şi agresat.

Vlad a fost ridicat de jandarmi înainte să apuce măcar să protesteze, urcat în dubă, unde, conform declaraţiilor sale, a fost înjurat, bruscat şi ameninţat că va fi ars cu bricheta, că îi va fi ruptă mâna în trei locuri sau că va fi dus în afara Bucureştiului pentru a primi o bătaie zdravănă care să îl facă să renunţe la astfel de iniţiative civice.

Negrilă a fost îndepărtat de jandarmi de lângă Palatul Victoria înainte de a demara protestul propriu-zis, fiind supus unor forme de intimidare din partea autorităţilor

Tânărul a fost eliberat abia după "ce s-au liniştit lucrurile la Guvern", cu alte cuvinte, după ce nu mai era vreun pericol să "deranjeze" delegaţia chineză cu mesaje despre persecuţia ce are loc în China împotriva practicanţilor Falun Gong, o practică spirituală ce are la bază principiile adevăr, bunătate şi toleranţă.

A doua oară, Vlad Negrilă a fost ridicat tot din faţa Guvernului, în jurul orei 15:00, în timp ce acorda un interviu echipei noastre de reporteri, fiind smuls efectiv de lângă camera de luat vederi.

Organizaţia de drepturile omului ActiveWatch a condamnat vineri, în cadrul unui comunicat de presă, abuzurile săvârşite de jandarmi împotriva publicaţiei Epoch Times România, care "au oprit interviul acordat echipei de jurnalişti ai Epoch Times dat de Vlad Negrilă şi au împiedicat cameramanul să filmeze momentul când Vlad Negrilă a fost reţinut de forţele de ordine în timp ce acorda interviul".

De asemenea, Societatea Independentă Română a Drepturilor Omului (SIRDO) a acuzat Jandarmeria că l-a privat ilegal de libertate pe Vlad Negrilă "fără a avea un temei privind apărarea siguranţei publice sau prevenirea şi combaterea faptelor antisociale", adăugând că faptele comise de jandarmi sunt "abuzuri care au afectat integritatea fizică şi psihică a acestuia".

SIRDO mai arată că "maşina aparţinând Jandarmeriei române a devenit loc de detenţie neoficial, iar persoana forţată să urce în maşină pentru a fi condusă la secţia de poliţie s-a aflat sub impactul actelor de tortură fizică şi psihică, precum şi al unei dispariţii temporare, fiind în incapacitatea de a comunica cu exteriorul în mod direct sau prin apărător".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne