Băsescu, supărat pe magistratul care l-a reclamat la CSM: Dacă vrea să facă politică, intră frate cinstit în politică

Traian Băsescu
Traian Băsescu (JOHN THYS / AFP / Getty Images)

Preşedintele Traian Băsescu şi-a exprimat joi, în cadrul unei conferinţe de presă la Cotroceni, nemulţumirea faţă de decizia membrului CSM, judecător Horatius Dumbravă, de a solicita Consiliului sesizarea Inspecţiei Judiciare cu privire la declaraţiile sale referitoare la dosarul Microsoft.

Horatius Dumbravă a solicitat în cursul zilei sesizarea Inspecţiei Judiciare referitor la declaraţia preşedintelui din data de 3 octombrie 2014, declaraţie dată cu ocazia solicitării începerii urmăririi penale împotriva unor foşti miniştri, motivând că există elemente suficiente că ar putea exista o atingere adusă independenţei justiţiei.

"Se pare că sunt magistraţi care ţin neapărat să facă politică şi au ajuns să o facă şi mai prost decât o facem noi politicienii.
Am înţeles că un domn magistrat a considerat că am afectat justiţia pentru ca aş fi dat date din dosar. Domnul magistrat minte. Îmi menţin integral declaraţia făcută când am anunţat cererea de începere a anchetei penale pentru cei cinci foşti miniştri. Ce l-o fi deranjat pe dl magistrat?", se întreabă Traian Băsescu, citat de Hotnews.ro

Şeful statului susţine că faptul că a apreciat, şi acest lucru rezultă din comunicatul DNA, că sunt unii foşti miniştri care au luat bani şi foloase necuvenite, respectiv Ecaterina Andronescu, Gabriel Sandu şi alţi foşti miniştri acuzaţi de abuz în serviciu, nimeni nesuspectandu-i la ora comunicatului că ar fi luat bani.

"Nu înţeleg de ce pe dl magistrat l-a deranjat. Când am spus că sunt miniştri care nu sunt suspectaţi că au luat bani m-am referit la Funeriu şi Vreme. Am afirmat că toţi cei cinci la ora la care eu am cerut începerea urmării penale nu aveau nicio calitate, nu eu le dau calitatea, calitatea le-o dau procurorii. Acei cinci miniştri nu aveau nicio calitate. Cu ce l-am deranjat pe dl magistrat? Încă nu îi spun magistrat politician. Dl magistrat trebuie să ştie că preşedintele nu are doar o sursă de informaţie, la mine se înnoadă multe alte informaţii, am avut informaţia legată de sechestru pe conturi din altă sursă, iar în dosar nu va găsi această afirmaţie", a explicat Traian Băsescu.

În momentul când a decis să informeze publicul că Bittner nu a fost anchetat şi nu a dat nicio declaraţie, lucru care nu este în dosar, preşedintele a evidenţiat că a făcut acest lucru pentru a răspunde unui joc care se făcea în mass-media de oameni mai mult sau mai puţin binevoitori care voiau să protejeze adevăraţii denunţători punând în spatele unuia care nu avea nicio implicare în dosar - este vorba despre o grupare de politicieni şi ziarişti care aveau ca obiectiv să-i acopere pe cei care au făcut denunţurile.

"Cu ce l-a deranjat pe dl magistrat, că această informaţie nu există în dosarul primit de la DNA? L-am sunat pe dl preşedinte al CSM, l-am informat asupra punctului meu de vedere şi spun public - dacă e vreun magistrat în CSM care vrea să facă politică, intră frate cinstit în politică şi nu ai decât să faci politică atâta câtă vrei şi te pricepi. Astfel de atitudini mincinoase nu fac decât să discrediteze instituţia pe care nu poate nimeni să-mi reproşeze că nu am apărat-o, după ce a devenit o instituţie funcţională. Nu puteam să trec peste acest incident pe care îl consider de nedorit şi este nu neapărat un avertisment, o rugăminte, dacă sunt judecători membri în CSM, procurori sau judecători care vor să facă politică să intre în politică", a subliniat preşedintele acesta.

Traian Băsescu a dat asigurări că afirmaţiile de acest gen nu le face niciodată divulgând secrete din dosare penale şi nu poate să îl oprească magistratul respectiv să utilizeze informaţii şi din alte surse.

"Îi dau dl magistrat pentru care îl dor să se ducă la CSM fuga - fuga: în analiza noastră în cazul EADS sunt 9 firme şi persoane individuale care se regăsesc şi în Microsoft, şi nu dintre persoanele cărora li se ridică statui în dosarul Microsoft, iar această informaţie nu e în niciun dosar penal. Asta am avut de spus legat de abuzul care s-a produs împotriva preşedintelui. Dacă se repetă, pentru că nu e primul, voi reacţiona de fiecare dată. Nu am nicio plăcere să văd dezbateri în care tot felul de politruci îl pun pe preşedinte pe picior de egalitate cu Ponta în exercitarea de presiuni împotriva justiţiei. Nu spun eu ce ar trebui să facă CSM dar măcar să fi cerut o argumentaţie", a adăugat preşedintele.

Motivul pentru care Traian Băsescu susţine că a făcut aceste declaraţii este pentru că a vrut şi demonteze nişte campanii care porniseră legate de Microsoft pentru a-i masca pe cei care au colaborat cu justiţia şi foarte bine au făcut.

Traian Băsescu a amintit de art 276 cod penal, cel care prevede: Fapta persoanei care pe durata unei proceduri judiciare face declaraţii nereale legată de săvârşirea de către judecător sau procuror a unei infracţiuni cu scopul de a intimida se pedepseşte cu închisoare sau amendă.

"Din păcate, parlamentul şi-a menţinut poziţia, eu am propus să nu se abroge acest articol, guvernul a încuviinţat abrogarea articolului, atac legea aşa cum a fost votată de parlament la Curtea Constituţională. Motivul fundamental e legat de independenţa justiţiei. Avem cazuri pe care le trăim, campaniile furibunde ale trustului Intact împotriva judecătorilor, procurorilor, declaraţiile ticăloase ala unuia de prin dubă, menţinerea acestui articol e necesară", a afirmat acesta.

Şeful statului a anunţat că atacă propunerea la Curtea Constituţională în speranţa că acolo va avea câştig de cauză dacă nu a avut în Parlament şi în relaţia cu Guvernul, care susţine abrogarea articolului, în numele unei iluzorii libertăţi de exprimare.

Acuzaţiile lui Horatius Dumbravă

"După studiul dosarelor, spune în declaraţie domnul Preşedinte, rezultă că unele persoane care fac obiect al anchetei penale nu au primit bani, că sunt conturi blocate în străinătate, că declaraţiile de martor luate în dosar de procurori nu sunt acoperite cu probe, că anumite persoane care nu au făcut denunţul la DNA etc. Urmărirea penală este nepublică, confidenţială. Toţi actorii care contribuie la înfăptuirea actului de justiţie, inclusiv Preşedintele României, Senatul sau Camera Deputaţilor trebuie să respecte aceste coordonate procesuale. Şi asta nu pentru că o spune neapărat Codul de procedură penală, ci pentru că în acest fel sunt apărate atât independenţa justiţiei, dar şi prezumţia de nevinovăţie a celor anchetaţi, drepturile şi libertăţile consacrate de Constituţie", a precizat magistratul.

Membrul CSM a subliniat că nu este permis nimănui, cu atât mai mult acestor subiecte oficiale – Preşedintele României, Camerei Deputaţilor sau Senatului – să devoaleze date din dosare penale aflate în lucru. Pe lângă faptul că pot pune în pericol anchetele aflate în plină desfăşurare, folosirea acestor elemente din dosarele penale într-o bătălie politică străină justiţiei decredibilizează încrederea cetăţenilor în justiţie.

"De aceea, vă solicit ca Inspecţia Judiciară să fie sesizată şi cu privire la această declaraţie făcută de Preşedintele României, dl. Traian Băsescu", a adăugat magistratul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne