Macovei: Încă o dovadă că Tudorel Toader e de partea infractorilor

Cum ar fi ca ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, să retrimită în Parlament transpunerea corectă şi completă a Directivei Confiscării Extinse şi să înceteze asedierea României cu modificarea codurilor penale şi legilor justiţiei, se întreabă retoric europarlamentarul Monica Macovei.
Monica Luiza Macovei
Monica Luiza Macovei (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
19.12.2017

Europarlamentarul Monica Macovei îl acuză de ipocrizie pe ministrul Tudorel Toader şi susţine că demnitarul pus în fruntea Justiţiei de PSD "este de partea infractorilor", o dovadă în acest sens fiind dubla măsură în privinţa transpunerii directivelor europene.

"Fapte: În luna august 2017, cu 10 luni întârziere faţă de termenul limită de transpunere a Directivei privind Sechestrarea averilor şi Confiscarea Extinsă, Tudorel Toader a propus Guvernului un proiect de lege, prin care nu transpune 99% din Directivă. Deşi termenul era depăşit, Toader nu a propus Ordonanţă de urgenţă, ci un proiect de lege, care se umple de praf în Parlament, pentru că politicienii PSD&ALDE&UDMR nu sunt interesaţi de confiscarea averilor infractorilor.

Astăzi, cu 4 luni înainte de împlinirea termenului pentru transpunerea Directivei privind aspecte ale prezumţiei de nevinovăţie, care, în realitate, nu are nicio legătură cu modificările propuse de PSD&ALDE&UDMR la Codul penal şi Codul de procedură penală, ministrul Toader se duce la Comisia Iordache-Altă întrebare şi spune că „Guvernul e obligat să emită OUG” dacă Parlamentul nu o transpune până în aprilie 2018. Toader vrea aşadar să modifice Codurile penale prin OUG şi nu spune nimic despre efectele devastatoare pentru justiţie ale modificărilor PSD&ALDE&UDMR", a declarat Macovei.

Potrivit fostului ministru al Justiţiei, este "o minciună" că există vreo legătură între amendamentele PSD-ALDE-UDMR şi Directiva UE privind prezumţia de nevinovăţie.

"Ce legătură este între această Directivă şi un hoţ care va ataca oamenii pe stradă şi care nu va mai putea fi cercetat, chiar dacă este filmat de un martor cu telefonul şi poate fi identificat? Toader ignoră protestele magistraţilor faţă de modificările Codurilor penale, deşi presa străină este plină de articole şi fotografii cu protestele procurorilor şi judecătorilor.

Ministrul Toader are însă o propunere contrară legislaţiei penale din toate statele UE: vrea ca anchetele să nu înceapă decât dacă există "probe temeinice, dincolo de orice dubiu", ignorând faptul că probele se strâng printr-o anchetă şi că vinovăţia "dincolo de orice dubiu" este cerută numai pentru condamnări. Cum ar fi ca ministrul Toader să retrimită în Parlament transpunerea corectă şi completă a Directivei Confiscării Extinse şi să înceteze asedierea României cu modificarea codurilor penale şi legilor justiţiei?", a precizat Macovei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor