Iohannis: Justiţia este una din cele trei puteri ale statului, nu o supraputere

Preşedintele PNL Klaus Iohannis
Preşedintele PNL Klaus Iohannis (Epoch Times România)

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi, cu ocazia şedinţei Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), că ”justiţia este una dintre cele trei puteri ale statului, nu o supraputere”, a relatat Hotnews.

Şeful statului va prezida şedinţa CSM, în cadrul cărei vor fi prezenţi preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului, Adrian Bordea şi Gheorghe Muscalu, procurorul general al României, Tiberiu Niţu, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, şi preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu.

Cu această ocazie, preşedintele Iohannis a reafirmat angajamentul constituţional pe care şi l-a asumat faţă de protejarea independenţei sistemului judiciar, adăugând că ”este responsabilitatea” sa pentru a se asigura că ”justiţia va beneficia de liderii potriviţi”.

”Sistemul de justiţie nu este ceva abstract, ci este compus din oameni şi trăsăturile personale ale acestora, iar abilităţile lor sunt esenţiale pentru buna funcţionare a sistemului. De aceea, dintre toate mijloacele prin care se realizează consolidarea sistemului judiciar, promovarea unor judecători şi procurori, pe criterii ce ţin exclusiv de competenţa profesională, experienţa managerială şi integritate, reprezintă unul dintre cele mai importante instrumente. În acelaşi timp, trebuie să ştim ca niciun cadru normativ şi nicio garanţie încredinţată de o altă putere a statului nu pot asigura independenţă personală a unui magistrat, dacă acesta nu îşi însuşeşte şi nu aplică ideea de independenţâ. Cu alte cuvinte, un magistrat este atât de independent cât alege el să fie. Este, însă, rolul şi responsabilitatea mea să mă asigur ca Justiţia va beneficia de liderii potriviţi, acolo unde numirile îmi revin în competenţa. Mai departe însă, performanţa de caz şi de sistem este responsabilitatea exclusivă a acesteia”, a declarat Iohannis.

În cadrul discursului său, Klaus Iohannis i-a încurajat pe judecători şi procurori să continue munca de schimbare, îndemnându-i tot odată să nu se lase intimidaţi, sau influenţaţi de jocurile politice.

”Aşadar, cred că unul dintre obiectivele majore ale sistemului judiciar trebuie să fie ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare. Pentru îndeplinirea acestui obiectiv, toate instituţiile din Justiţie, dar şi Parlamentul şi puterea executivă trebuie să îşi dea concursul pentru că, atunci când actualul CSM şi actualul Parlament îşi termină mandatele, să putem bifa împreună această reuşită. În încheiere, vreau să va încurajez - judecători şi procurori - să va continuaţi munca de schimbare la fata a României. Nu va lăsaţi intimidaţi, nu va lăsaţi pradă influenţelor politice sau ameninţărilor! Pentru că nu există altă şansă a acestei ţări decât cu un stat de drept consolidat şi cu o justiţie independenţa. Indiferent de natura şi dificultatea obstacolelor, magistraţii oneşti vor avea în mine un partener loial în depăşirea oricăror piedici”, a continuat Iohannis.

Pe finalul discursului său, preşedintele ales i-a îndemnat pe cei prezenţi să se opună tuturor tentativelor de distorsionare a realităţilor şi a interacţiunilor specifice unui stat de drept.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne