Lupta pe resurse. Ungurii boicotează gazoductul care leagă România de Austria

Ungurii continuă să susţină că BRUA ar trebui să rămână BRU, cu alte cuvinte, că nu este nevoie ca gazoductul ce va aduce gaze din Marea Neagră şi Marea Caspică să ajungă până în Austria.
(STR / AFP / Getty Images)
Loredana Diacu
28.06.2018

Realizarea unei conducte de gaze care să lege Ungaria şi Austria este redundantă şi ar necesita costuri în plus de un miliard de dolari, costuri ce nu s-ar justifica având în vedere că există deja alte conducte care să preia gazul din Ungaria şi să îl transmită mai departe spre vestul Europei, a susţinut compania FGSZ, transportatorul maghiar de gaze, în cadrul unei conferinţe de presă la Bucureşti, relatează business24.ro

"Proiectul nu necesită dezvoltarea unei infrastructuri Ungaria-Austria, care ar fi redundantă (1 miliard de dolari)", susţin reprezentanţii operatorului maghiar de transport.

Reamintim că BRUA, conducta finanţată cu fonduri europene ca proiect prioritar, era menită să interconecteze reţelele de gaz din Bulgaria - România – Ungaria – Austria, pentru a întări securitatea energetică europeană, prin diversificarea surselor de gaz şi reducerea dependenţei de gazul rusesc, prin aducerea gazului din Marea Caspică şi Marea Neagră în Europa Centrală şi de Sud-Est. Ungaria a decis însă unilateral să nu mai continue traseul până în Austria, ci să redirecţioneze gazul pe altă rută, spre statele vecine, Slovacia, Serbia, Ucraina şi Croaţia.

"Deşi invocă scăderea dependenţei de Rusia, în fapt, această decizie de a transforma BRUA în BRU subminează exact acest obiectiv şi face jocul Moscovei. Budapesta profită de slăbiciunea şi slugărnicia liderilor PSD-ALDE, care au nevoie de aliaţi în lupta lor cu justiţia şi statul de drept, pentru a obţine nişte concesii care s-o transforme în lider regional. Prin tăcere, autorităţile române demonstrează o complicitate de neiertat. Dată fiind lipsa de transparenţă, am adresat o interpelare către MAE pe această temă", remarca recent deputatul USR Matei Dobrovie.

Revenind la declaraţiile făcute de reprezentanţii FGSZ, prezentarea acestora a abordat şi subiectul interconectorului dintre România şi Ungaria, interconector ce permite transportul unei cantităţi de gaze de 4,4 miliarde de metri cubi de gaze care nu sunt ruseşti, spre Ungaria.

Gazele vor proveni din Marea Neagră, din Azerbaidjan şi din alte surse, ca gaz natural lichefiat iar transportul va fi posibil spre Slovacia, Ucraina, Serbia, Bosnia-Herţegovina, Croaţia şi, indirect, spre Austria, susţin ungurii.

Afirmaţiile vin în condiţiile în care FGSZ a achiziţionat compania care operează interconectorul de gaze Ungaria-Slovacia, pe unde ar putea fi transportat gazul mai departe.

Mai merită menţionat că în această perioadă ungurii intră în forţă pe piaţa românească a energiei, în condiţii ce ridică semne de întrebare. Astfel, Consiliul Concurenţei analizează tranzacţia prin care compania maghiară MET Holding AG a preluat furnizorul german de energie şi gaze RWE România. Tranzacţia, o concentrare economică ce depăşeşte pragurile valorice prevăzute de lege, ridică mari semne de întrebare şi din cauza acţionariatului companiei maghiare, în care în ultimii ani au apărut oligarhi unguri apropiaţi de Viktor Orban, dar şi afacerişti ruşi cu conexiuni la Kremlin, arată G4Media.

"Acţionariatul real al companiei maghiare e cu atât mai important cu cât MET este una dintre companiile care au câştigat licitaţia pentru rezervarea de capacitate pe conducta BRUA, gazoductul finanţat de UE care ar urma să ducă spre Vest gazele româneşti din Marea Neagră (sursa). Cu alte cuvinte, MET şi MFGT (altă companie maghiară, deţinută de operatorul maghiar de stat MVM) ar urma să controleze fluxul de gaze exportat din România spre Ungaria, un proiect strategic atât pentru Bucureşti, cât şi pentru Uniunea Europeană, care are ca scop tocmai scăderea dependenţei statelor membre de gazele naturale din Rusia", scrie sursa citată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor