Lituania susţine că o aplicaţie a companiei ruse Yandex spionează utilizatorii

(Getty Images)
Andrei Popescu
01.08.2018

Directorul Centrului Naţional pentru Securitate Cibernetică al Lituaniei, Rytis Rainys, a declarat marţi că solicitanţii de taxiuri nu ar trebui să mai folosească o populară aplicaţie rusească pentru rezervarea de taxi pe motiv că aceasta ar colecta în mod ilegal datele utilizatorilor.

Aplicaţia îşi are practic sediul în Amsterdam, dar face parte din Yandex, una dintre cele mai de succes companii hi-tech ale Rusiei. Ca motor de căutare, Yandex este responsabil pentru aproximativ 65% dintre toate căutările pe internet din Rusia şi operează câteva aplicaţii populare pentru hărţi şi transport, potrivit Deutsche Welle.

Rainys a declarat pentru Associated Press că, după ce a efectuat unele teste asupra aplicaţiei, autorităţile “recomandă cu tărie ca aceasta să nu fie instalată şi utilizată în special de persoanele care lucrează în birouri de stat”.

Aparent, Yandex solicită accesul la camera şi microfonul telefonului utilizatorului şi la reţeaua locală de date.

Aplicaţia a pătruns pe piaţa lituaniană săptămâna trecută şi a precizat că are aproximativ 300 de automobile care operează în capitala Vilnius.

Directorul pentru strategie globală al Yandex, Aram Sargsian, a negat acuzaţiile, afirmând pentru Baltic News Service că firma “procesează şi stochează date ale utilizatorilor Uniunii Europene în strictă conformitate cu regulamentele UE”.

Sargsian a adăugat că Yandex este “deschisă şi pregătită pentru orice verificare. Orice acuzaţie împotriva noastră este nejustificată”.

Cunoscuta aplicaţie americană Uber pentru şoferi şi pasageri a fuzionat recent cu Yandex pe piaţa rusă, cedând controlul companiei ruse, care deţine acum aproximativ 59% din compania mixtă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor