Cererea Tel Aviv-ului ca Iranul să plece din Siria nu este “realistă” [Ambasadorul rus în Israel]

Anatoli Viktorov, ambasadorul Rusiei în Israel
Anatoli Viktorov, ambasadorul Rusiei în Israel (Captură Foto)

Cererile repetate ale premierului israelian Benjamin Netanyahu ca forţele iraniene şi aliaţii lor să plece din Siria nu sunt “realiste”, a afirmat ambasadorul Rusiei în Israel.

“Iranienii joacă un rol foarte, foarte important în acţiunile noastre comune de eliminare a teroriştilor din Siria”, a declarat luni Anatoli Viktorov în limba engleză pentru canalul de televiziune israelian Channel 10, potrivit RFE/RL.

“Din acest motiv, pentru această perioadă de timp considerăm că sunt nerealiste cererile de expulzare a oricăror trupe străine de pe teritoriul Republicii Arabe Siriene”, a menţionat Viktorov.

Oficialul rus a susţinut că prezenţa consilierilor militari iranieni şi a luptătorilor aliaţi în Siria este “pe deplin legitimă, conform principiilor ONU” şi că Rusia “nu îi poate forţa” să plece din ţară.

Siria, cu ajutorul Rusiei, Iranului şi miliţiei libaneze Hezbollah (aliat al iranienilor), a recuperat treptat controlul asupra unor mari zone ale teritoriului său în acest an, după o perioadă de peste 7 ani de război civil care a dus la moartea a peste 400.000 de persoane.

Luni, armata siriană aparent şi-a consolidat controlul asupra graniţei cu Israelul, după ce a alungat ultimele rămăşiţe ale grupului jihadişti Statul Islamic din zonă.

Rusia, care are relaţii prietenoase cu Iranul şi Israelul, a urmărit recent să joace un rol de mediator între cei doi inamici.

Atât Tel Aviv-ul cât şi Washingtonul au cerut ca luptătorii iranieni să plece din Siria, iar Israelul a desfăşurat repetate atacuri aeriene soldate cu morţi şi răniţi împotriva structurilor şi poziţiilor iraniene din Siria.

Viktorov a declarat la Channel 10 că Rusia nu susţine o astfel de folosire a “forţei” de către guvernul israelian, care aparent a ucis zeci de luptători aliaţi cu Iranul.

Însă diplomatul a adăugat că Rusia “nu poate convinge Israelul cu privire la modul în care să acţioneze” în Siria. “Nu depinde de Rusia să ofere [Israelului] libertatea de a face ceva sau de a-i interzice ceva”.

Raidurile aeriene israeliene s-au desfăşurat în mare parte fără interferenţa sistemelor de apărare ruseşti amplasate în Siria, iar Israelul a stabilit o linie de comunicare specială cu Rusia în 2015 pentru a se asigura că cele două ţări vor evit ciocniri accidentale în spaţiul aerian sirian.

Pe când comentariile lui Viktorov sunt primele care exprimă în mod public faptul că Rusia nu va încerca să alunge Iranul din Siria, în urmă cu câteva zile, la o întâlnire a premierului Benjamin Netanyahu cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în Ierusalim, oficiali israelieni au raportat că Rusia s-a oferit să ţină forţele iraniene la o distanţă de 100 km de graniţa Siriei cu porţiunea ocupată de Israel în Înălţimile Golan.

Israelul se află în stare de alertă ridicată din 19 iunie, când forţele guvernamentale siriene au lansat o ofensivă pentru a deţine controlul asupra provinciilor sudice Daraa şi Quneitra, care se învecinează cu zona ocupată de israelieni în regiunea Înălţimile Golan.

Israelul a confiscat 1.200 de km pătraţi din regiunea siriană Înălţimile Golan în timpul Războiului de Şase Zile din 1967, dar mişcarea nu a fost niciodată recunoscută pe plan internaţional.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe