Lituania publică un manual de supravieţuire în cazul unei “invazii ruseşti”

Ministrul lituanian al apărării, Jouzas Olekas. (Captură foto)
Andrei Popescu
19.01.2015

Ministrul lituanian al apărării Jouzas Olekas a anunţat apariţia cărţii “Cum să acţionezi în situaţii extreme sau în caz de război”, care urmăreşte să educe cetăţenii în legătură cu ce ar trebui să facă în cazul unei invazii. Anunţul a avut loc într-o conferinţă de presă care a avut loc în 13 ianuarie la Vilnius.

Manualul de 100 de pagini instruieşte lituanienii asupra modului în care să procedeze “ în timpul organizării rezistenţei civile dar şi asupra modului de acţionare în condiţii de luptă”. Manualul conţine şi informaţii asupra schimbărilor guvernamentale ce vor avea loc după declararea unui război şi asupra procedurilor de evacuare a unei clădiri, conform lui Olekas.

Cartea sugerează, ca posibile mijloace de rezistenţă în faţa unei ocupaţii străine, organizarea de demonstraţii şi greve sau “cel puţin să vă faceţi treaba mai prost decât de obicei”. De asemenea, cartea sfătuieşte cetăţenii să folosească mass media socială pentru a organiza rezistenţa şi pentru a promova atacuri cibernetice împotriva inamicului.

Olekas a declarat că proiectul, care a apărut ca urmare a colaborării dintre Ministerul Apărării şi Brigada de Pompieri a Lituaniei, a fost determinat de “agresiunea repetată a Rusiei împotriva vecinilor săi – în prezent împotriva Ucrainei”. Copii ale manualului urmează să fie distribuite în librării, licee şi organizaţii nonguvernamentale, în timp ce o versiune online va fi disponibilă pentru descărcare pe website-ul Ministerului Apărării.

Guvernul lituanian a declarat, de asemenea, că va lua în considerare o altă măsură şi anume să se solicite ca toate clădirile care se vor construi în viitor să includă un adăpost pentru bombe.

Minoritatea rusă din Lituania deţine un procent de aproximativ 6%, conform ultimului recensământ din 2011, spre deosebire de celelalte două ţări baltice, Estonia şi Letonia, unde vorbitorii de limbă rusă reprezintă aproximativ un sfert din populaţiile acelor ţări.

Dalia Grybauskaite, preşedinta Lituaniei şi un critic dur al Rusiei, a luat decizia de a restricţiona transmisiunile posturilor de televiziune ruseşti în Lituania.

Generalul NATO Phillip Breedlove a anunţat săptămâna trecută că alianţa urmăreşte să îşi intensifice operaţiunile în regiunea baltică.

“Vor avea loc câteva adaptări ale programului nostru de exerciţii. Prima serie de schimbări nu va include o creştere a numărului de soldaţi ci o grupare a lor ... pentru a ne pregăti mai bine forţele şi pentru a permite naţiunilor să lucreze mai bine ca o forţă NATO. Dar, de asemenea, analizăm o intensificare a unor exerciţii”, a spus acesta la începutul săptămânii trecute.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor