Liderul ucrainean al opoziţiei Timoşenko şi-a sărbătorit ziua de naştere în custodie

Portret al Iuliei Timoşenko în Roma
Portret al Iuliei Timoşenko în Roma (www.byut.com.ua)
Eugene Dovbush
28.11.2012

Kiev, Ucraina - Marţi, 27 noiembrie, liderul opoziţiei din Ucraina, Iulia Timoşenko, şi-a sărbătorit ziua de naştere - împlinind 52 de ani - ca o prizonieră, la Spitalul Clinic Central Nr. 5 din Harkov, în estul îndepărtat al Ucrainei.

Timoşenko a fost arestată în luna august 2011, apoi a fost condamnată în luna octombrie de o instanţă din Kiev la şapte ani de închisoare pentru abuz în funcţie. Ea şi-a ispăşit sentinţa la o închisoare din Harkov, unul dintre cele mai mari oraşe din Ucraina, până când a început să aibă probleme de sănătate şi a fost transferată la spital, în luna mai.

În onoarea zilei ei de naştere, ca o ocazie excepţională, Serviciul Penitenciar de Stat al Ucrainei i-a permis fiicei sale Eugenia Timoşenko o vizită relativ lungă, de trei zile.

Astăzi, reprezentanţii partidului liderului de opoziţie "BYUT-Batkivshchyna" ("Blocul Iuliei Timoşenko-Patria"), au organizat un mic protest lângă intrarea spitalului.

Protestul a inclus eliberarea unor baloane şi a unor porumbei, ca simbol al libertăţii. Fostului prim-ministru i-au fost trimise buchete de trandafiri roşii şi albi de la prieteni şi susţinători.

Ieri, Roma şi-a exprimat sprijinul pentru Timoşenko. Pe o clădire din Capitoline Hill din Roma, administraţia oraşului a atârnat portretul ei alături de cuvintele "Libertate pentru Julia Timoşenko".

Uniunea Europeană şi alte ţări occidentale consideră arestarea ei drept o mişcare pur politică a preşedintelui Viktor Ianukovici, care încearcă să reducă la tăcere principalul său rival.

Cu ocazia aniversării trecute, pe care ea a petrecut-o într-o închisoare preventivă din Kiev, susţinătorii ei au organizat un concert pentru ea.

Viktor Baloha, un fost ministru pentru situaţii de urgenţă din Ucraina, a scris un fel de tribut în cinstea ei pe Facebook:"Julia Volodymirivna [trimitere la tatăl său], azi e ziua ta. Te cunosc bine, din moment ce am lucrat împreună, deşi în cea mai mare parte am avut opinii diferite în cadrul aceleiaşi echipe. Nu am fost întotdeauna de acord cu multe dintre lucrurile pe care le-ai făcut. Mulţi oameni în care ai avut încredere te-au trădat. Şi continua să te trădeze. Dar tu nu ai capitulat."

Cu toate acestea, spre deosebire de sprijinul general oferit lui Timoşenko în Occident, mulţi ucraineni sunt mai puţin înclinaţi să-şi apere fostul prim-ministru.

Astăzi, starea de spirit din rândul ucrainenilor faţă de liderii lor politici este una de dezamăgire şi neîncredere, Timoşenko fiind văzută ca unul din liderii de neîncredere, susţine Volodymyr Fesenko, un celebru analist politic ucrainean.

"Oamenii ies în stradă mai degrabă din cauza problemelor sociale şi economice, conflictele politice fiind pe ultimul loc. Potrivit sondajelor de opinie ale unor servicii sociale diferite, doar 10 la sută din oameni sunt gata să protesteze din cauza politicii", a spus el, potrivit KyivPost.

În ciuda lipsei de voinţă de a o apăra pe Timoşenko, partidul său rămâne popular în ţară. În alegerile naţionale de luna trecută, BYUT-Batkivshchyna a câştigat 101 din cele 450 de locuri parlamentare.

Guvernul actual, sub conducerea preşedintelui Ianukovici, o acuză pe Timoşenko că ar fi semnat un contract neprofitabil pentru gaze naturale cu Rusia, în 2009, care a dus la preţuri excesiv de ridicate la gaze. Chiar şi acum, Ucraina plăteşte mai mult pentru gazul rusesc decât pentru gazele din Europa.

Strategia actuală a Ucrainei este de a scăpa de dependenţa de gazul rusesc. Ediţia ucraineană a The Epoch Times a raportat că, potrivit statisticilor ucrainene oficiale, ţara a reuşit în 2012 să îşi reducă consumul de gaz rusesc cu 7,7 la sută. Recent, compania ucraineană de stat Naftogaz a semnat un acord de aprovizionare cu societatea germană RWE Supply and Trading, care va furniza Ucrainei 10 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor