Liderii UE aprobă extinderea sancţiunilor împotriva Rusiei pentru 6 luni

Statele membre ale UE au căzut de acord să extindă pentru 6 luni sancţiunile impuse de blocul european împotriva Rusiei datorită rolului său în criza ucraineană.
Clădirea Parlamentului European.
Clădirea Parlamentului European. (Captură Foto)

Decizia, luată vineri în timpul unui summit UE în Bruxelles, va fi finalizată luni dacă nu este ridicată vreo obiecţie în scris din partea oricărui membru al blocului.

Sancţiunile, care vor intra în vigoare începând cu ianuarie 2016, vor viza sectoarele ruseşti ale energiei, bancar şi militar până în iulie 2016.

Uniunea Europeană a impus sancţiunile împotriva Rusiei în 2014 după ce aceasta a anexat peninsula ucraineană Crimeea şi s-a implicat în conflictul separatist care a izbucnit în aprilie 2014 în estul Ucrainei după răsturnarea de la putere a fostului preşedinte ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici. Moscova neagă orice implicare în acest conflict.

Adunaţi la Bruxelles, liderii UE au decis să reînnoiască sancţiunile până la implementarea deplină a unui acord de pace semnat între Kiev şi forţele separatiste pro-ruse din estul Ucrainei.

În timpul unei întâlniri cu uşile închise desfăşurată miercuri între delegaţii statelor UE, reprezentanţii Italiei au ridicat unele obiecţii la prelungirea automată a sancţiunilor. Incidentul a forţat guvernele UE să discute chestiunea la un nivel mai înalt în timpul summitului de vineri.

De asemenea, în timpul discuţiilor de vineri, unii dintre liderii UE s-au plâns că Germania a susţinut un plan pentru continuarea construirii gazoductului Nord Stream. Proiectul ar permite transferul unei cantităţi suplimentare de 55 de miliarde de metri cubi de gaz rusesc prin Marea Baltică către nordul Germaniei, ocolind Ucraina.

Guvernul ucrainean câştigă în prezent aproximativ 2 miliarde de dolari pe an sub forma taxelor de tranzit pentru gazul rusesc. Liderii UE susţin că proiectul gazoductului Nord Stream ar afecta şi mai mult economia Ucrainei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe