Ianukovici doreşte o reîntoarcere pe scena politică

Fostul preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici doreşte o reîntoarcere pe scena politică, a declarat acesta agenţiei ruse de ştiri RIA Novosti.
Fostul preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici.
Fostul preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici. (Captură Foto)

“Vreau să mă întorc pe scena politică. Astăzi ... fac tot ce îmi stă în putere. În primul rând, ajut oamenii care sunt persecutaţi în Ucraina, pe cei care au părăsit Ucraina. Şi nu doar pe cei care au ajuns în Rusia. Fac tot ce pot pentru a ajuta”, a declarat Ianukovici marţi, într-un interviu cu RIA.

Ianukovici, alungat de la putere în urma protestelor de masă în februarie 2014, a declarat că a păstrat legătura cu unii dintre membrii noului guvern din Kiev.

Fostul preşedinte ucrainean, care a fugit în Rusia după înlăturarea sa, apare sporadic în mass media rusă, conform Moscow Times.

Într-un raport recent, el a declarat că a intentat un proces la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului împotriva noului guvern ucrainean, pentru presupuse încălcări ale drepturilor sale.

Decizia lui Ianukovici de a se opune semnării unui acord de asociere cu Uniunea Europeană în favoarea unor legături mai strânse cu Moscova a declanşat protestele violente din Piaţa Maidan din Kiev. Protestele au dus în cele din urmă la răsturnarea regimului său, marcând începutul unui conflict între noul guvern din Kiev şi separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei.

Rusia a ales să îi sprijine pe separatiştii din est şi să anexeze Crimeea în martie 2014, fapt ce i-a atras o serie de sancţiuni din partea Occidentului. Kievul şi aliaţii săi vestici afirmă că Rusia i-a ajutat pe separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei atât cu arme cât şi cu soldaţi, acuzaţie negată de Kremlin în ciuda dovezilor pe care Occidentul susţine că le are.

Conform datelor ONU, în conflictul separatist din estul Ucrainei au murit până în prezent aproape 9.000 de oameni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe