UE ar putea prelungi sancţiunile împotriva Rusiei săptămâna viitoare

Este posibil ca Uniunea Europeana să prelungească sancţiunile economice împotriva Rusiei înainte ca liderii blocului să se întâlnească săptămâna viitoare la un summmit, au declarat surse diplomatice. O opoziţie neaşteptată din partea Italiei a blocat prelungirea sancţiunilor în această săptămână.
Parlamentul European.
Parlamentul European. (Captură Foto)

Uniunea Europeană a impus sancţiuni vizând sectoarele ruseşti din domeniile energetic, bancar şi de apărare în iulie 2014, învinuind Moscova de susţinerea unei revolte separatiste în estul Ucrainei. Peste 9.000 de oameni au murit de la începerea conflictului armat dintre separatiştii pro-ruşi şi forţele guvernamentale în aprilie 2014.

Cererea făcută miercuri de Italia, în ultima clipă, de a discuta despre prelungirea sancţiunilor care expiră la sfârşitului lunii ianuarie a însemnat o amânare a deciziei finale.

Totuşi, diplomaţii au declarat joi că prelungirea va fi probabil parafată săptămâna viitoare înaintea ultimului summit UE din acest an, care va avea loc în 17-18 decembrie la Bruxelles. Imigraţia, lupta împotriva terorismului şi negocierile blocului european cu britanicii sunt subiectele care vor domina agenda summitului.

Decizia privind prelungirea sancţiunilor împotriva Rusiei ar putea fi luată în cadrul unei întâlniri separate între miniştrii de finanţe ai blocului în 14-15 decembrie.

Conflictul din Ucraina a deteriorat relaţiile dintre Moscova şi Occident, dar recent au început să apară semne ale unei posibile reapropieri, susţine Reuters.

Unele capitale europene consideră că este important ca UE să colaboreze cu Moscova în lupta împotriva terorismului, în special după atacurile din 13 noiembrie din Paris care s-au soldat cu 130 de morţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe