Liderii populişti de la Roma vor să preia controlul asupra aurului din Banca Centrală

Luigi Di Maio (st) şi Matteo Salvini la Palatul Quirinal din Roma, Italia
Luigi Di Maio (st) şi Matteo Salvini la Palatul Quirinal din Roma, Italia (Alberto Pizzoli/AFP/Getty Images)

Cu peste două săptămâni în urmă, preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a publicat o declaraţie bizară în care a confirmat că BCE trebuie să aprobe orice operaţiune privind rezervele valutare ale ţărilor din zona euro, inclusiv aurul, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

“BCE va aproba atât operaţiunile cu active valutare rămase în BCN-uri (bănci centrale naţionale)... cât şi tranzacţiile statelor membre cu soldurile în valută care depăşesc un anumit prag. Scopul este de a asigura coerenţa cu rata de schimb valutar şi politica monetară a Uniunii”, a susţinut Draghi.

Draghi a făcut această declaraţie în special celor doi membri italieni ai Parlamentului European.

La vremea respectivă, a ieşit în evidenţă doar momentul bizar ales pentru acele remarci, însă acum lucrurile au mai mult sens, mai ales după ce The Wall Street Journal a raportat că populiştii aflaţi la conducerea Italiei au continuat săptămâna trecută acţiunile de a prelua controlul asupra băncii centrale a ţării şi a rezervelor de aur.

Plângându-se că sute de mii de mici investitori individuali au pierdut miliarde de dolari după ce câteva bănci italiene au intrat în faliment în ultimii ani, Mişcarea Cinci Stele, o formaţiune politică anti-establishment, şi partidul Liga – ambele formând guvernul de coaliţie al Italiei – au descris banca centrală naţională ca fiind un simbol al elitei tehnocrate distanţate de nevoile cetăţenilor italieni de rând.

“Avem nevoie de o schimbare de curs la Banca Italiei dacă ne gândim la ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani”, a afirmat vicepremierul Luigi Di Maio, lider al Mişcării Cinci Stele (M5S).

M5S şi Liga au atacat în repetate rânduri Banca Italiei pentru că nu a prevenit crizele bancare şi au învinuit-o pentru pierderile suferite de cetăţenii care au cumpărat acţiuni şi obligaţiuni bancare.

“Dacă va aflaţi în situaţia în care contul dumneavoastră este fără lichidităţi, acest lucru este deoarece acei oameni care trebuiau să ţină lucrurile sub control au eşuat să o facă”, a declarat Matteo Salvini, liderul partidului Liga şi deţinător al funcţiilor de ministru de interne şi vicepremier, unui grup de foşti investitori în Banca Popolare di Vicenza, care a fost lichidată în 2017.

Astfel că săptămâna trecută, parlamentarii italieni din M5S au cerut Parlamentului ţării să adopte două proiecte de lege:

Un proiect va instrui proprietarii Băncii Centrale a Italiei, majoritatea fiind bănci private, să îşi vândă acţiunile Trezoreriei italiene la preţurile din anii 1930.

Celălalt proiect va declara cetăţenii italieni proprietari al rezervelor de 2451,8 tone metrice de aur aflate în Banca Italiei. Aurul are o valoare estimativă de 102 miliarde de dolari la preţul curent.

După cum a notat publicaţia The Wall Street Journal, aceasta ar extinde, în teorie, sfera pentru vânzarea aurului şi ar putea reduce rezervele băncii, care ajută la sprijinirea sistemului financiar.

“Aurul aparţine italienilor, nu bancherilor”, a afirmat Giorgia Meloni, lidera partidului Fraţii Italiei, un partid de extremă dreapta care susţine ambele proiecte de lege. “Suntem pregătiţi să ne luptăm peste tot în Italia şi să îi scoatem pe italieni în stradă dacă este necesar”.

Establishmentul are o altă poziţie, avertizând că acţiunile lor reprezintă o încercare de subminare a independenţei Băncii Italiei şi de a cheltui rezervele de aur naţionale pe politici populiste.

“Aurul este o parte a activelor Băncii Italiei şi nu poate fi folosi pentru finanţarea monetară a Trezoreriei”, a declarat Ignazio Visco, guvernatorul Băncii Centrale a Italiei.

“Această acţiune seamănă cu o expropriere revoluţionară”, a precizat Gianluca Garbi, director general al Băncii Sistema SpA.

Dar, după cum concluzionează The Wall Street Journal, Mişcarea Cinci Stele şi Liga susţin proprietatea publică asupra rezervele de aur şi cu sprijinul a 60% dintre parlamentari, proiectele de lege ar putea fi adoptate. De asemenea, parlamentarii M5S susţin şi naţionalizarea Băncii Centrale, dar Liga încă nu s-a decis, proiectul de lege neîntrunind majoritate, având numai un sprijin de 40%.

În plus, săptămâna trecută, M5S şi Liga au forţat crearea unei comisii parlamentare care să investigheze eşecul băncilor italiene, lansând ceea ce ar putea dduce la o monitorizare intensă luni de zile.