Lider PLUS: CCR n-a văzut zecile de legi date de PSD cu impact uriaş pe buget, a văzut doar DNA-ul Pădurilor

Ioan Dragos Tudorache
Ioan Dragos Tudorache (Florin Chirila/Epoch Times)

Europarlamentarul USR-PLUS Dragoş Tudorache a reacţionat, vineri, după ce a citit în presă că judecătorii de la Curtea Constituţională au decis să pice proiectul de lege privind înfiinţarea "DNA-ului Pădurilor" pe motiv că nu este indicată o sursă certă de finanţare.

"Un 'headline' din presă mi-a atras atenţia: CCR a publicat motivarea deciziei de respingere a DNA-ului pădurilor! Surpriza: motivul e lipsa indicării unei surse certe de finanţare! Majoritatea parlamentară PSD a adoptat zeci şi zeci de legi într-un orb bugetar total, unele dintre ele cu grevarea unor proporţii covârşitoare ale bugetului de stat. CCR nu le-a văzut pe acelea. Dar iată că au găsit de cuviinţă să respingă DNA-ul pădurilor pe acest motiv, o structură menită să dea coerenţă acţiunii statului de luptă împotriva defrişărilor ilegale din pădurile ţării. În 2016, m-am dus la Ministerul de Interne cu trei priorităţi, pe care mi le-am asumat în prima conferinţă de presă din ziua învestiturii: alegeri corecte şi bine organizate, reorganizarea DIPI şi combaterea tăierilor ilegale de pădure. Am impus atunci controale încrucişate în toată ţara, cu echipe mixte care se 'păzeau' unii pe alţii sau, mai bine spus, unii de alţii", a afirmat Tudorache.

Potrivit fostului şef MAI, rezultatele s-au văzut atunci imediat - în fiecare zi erau detectate fie locuri în care se tăia ilegal, fie transporturi ilegale de masă lemnoasă, numărul de sesizări între organele implicate a crescut, iar preţul lemnului de foc a luat-o în sus tocmai pentru că nu se mai găsea pe piaţă lemnul ilegal.

"Sunt multe de făcut pe zona de protejare a pădurilor, inclusiv prin a asigura o alternativă viabilă milioanelor de români care se încălzesc în continuare cu lemne. Dar preocuparea de astăzi e legată mai degrabă de această Curte Constituţională, devenită atât de făţiş partinică politic, incapabilă să îşi mai satisfacă de o manieră rezonabilă rolul său constituţional de arbitru între puterile statului. Îmi cântăresc bine cuvintele, pentru că nu vreau să slăbesc în niciun fel autoritatea instituţiilor noastre fundamentale. Dar chiar cred că reforma constituţională - şi, în cadrul ei, reforma CCR - devine cât se poate de urgentă. Am propus deja liniile mari de direcţie pentru o asemenea reformă, tot ce sper este ca preşedintele şi viitorii noştri parteneri la guvernare să înţeleagă la fel sensul urgenţei acestei reforme şi conţinutul său", a declarat Tudorache.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne