Libanul neagă acuzaţiile israeliene că ar găzdui situri cu rachete pentru grupul Hezbollah

(Getty Images)

Ministrul libanez de Externe a însoţit zeci de ambasadori în împrejurimile aeroportului internaţional din Beirut cu scopul de a demonta acuzaţiile lansate de Israel că grupul Hezbollah, care este susţinut de Iran, asamblează rachete în secret în zonă.

Gebran Bassil a declarat luni unui grup de peste 70 de diplomaţi şi unui grup de jurnalişti că guvernul nu permite să exise situri cu rachete în apropierea aeroportului şi că Hezbollah este mult mai inteligent pentru a le plasa acolo. El a precizat că acuzaţiile Israelului sunt “inexacxte” şi nu sunt susţinute de “dovezi convingătoare”, potrivit RFE/RL.

“Libanul cere ca Israelul să pună capăt nebuniei sale”, a adăugat Bassil.

Într-un discurs la Adunarea Generală a ONU, premierul israelian Benjamin Netanyahu a acuzat săptămâna trecută puternica miliţie şiită Hezbollah că asamblează rachete ghidate de precizie în apropierea aeroportului din Beirut şi că ascunde rachetele în rândul civililor. El a prezentat o imagine a zonei respective, unde au fost indicate trei presupuse astfel de locaţii pentru rachete.

Netanyahu a acuzat Hezbollah şi pe sponsorul său Iran că folosesc rezidenţii din Beirut ca scuturi umane.

Bassil a afirmat că turul său nu a fost o “misiune pentru a găsi dovezi”, ci a făcut parte dintr-o “campanie” de respingere a acuzaţiilor, despre care a afirmat că ar putea servi ca pretext pentru un atac israelian.

Israelul şi Hezbollah, care a fost înfiinţat de Gărzile Revoluţionare Islamice ale Iranului în 1982, s-au ciocnit în repetate rânduri, cel mai recent într-un război ce a durat o lună în 2006, în timpul căruia Israelul a bombardat pistele aeroportului din Beirut.

Hezbollah, ale cărui forţe controlează sudul Libanului care se învecinează cu Israelul şi suburbiile sudice ale Beirutului, unde este localizat aeroportul, nu a reacţionat oficial la acuzaţiile lui Netanyahu.

Luna trecută, liderul grupului libanez, Hassan Nasrallah, a anunţat că Hezbollah a achiziţionat “rachete de precizie”.

Bassil a confirmat afirmaţiile făcute de Hezbollah, dar a precizat că “acest lucru nu înseamnă că acele rachete se află în prezent în apropierea aeroportului din Beirut”.

Armata israeliană consideră că Hezbollah dispune între 100.000 şi 120.000 de rachete cu rază scurtă, precum şi câteva sute de rachete cu rază mai lungă.

Bassil a criticat Israelul, afirmând că acesta “a încălcat spaţiul terestru, aerian şi maritim de 1.417 ori în ultimele opt luni”.

Israelul încearcă să “justifice o altă încălcare a rezoluţiilor ONU şi să justifice o altă agresiune asupra unei ţări suverane”, a adăugat Bassil.

Însă Netanyahu şi-a repetat ulterior afirmaţiile, acuzând Hezbollah că minte comunitatea internaţională cu un “tur fals şi propagandistic efectuat cu ajutorul ministrului libanez de Externe”.

“Ambasadorii ar trebui să se întrebe de ce Libanul a aşteptat trei zile până la organizarea turului. Hezbollah se ocupă mereu de curăţarea locaţiilor expuse”, a adăugat premierul israelian.

În turul organizat de Bassil nu a fost inclus şi ambasadorul Statelor Unite, principalul aliat al Israelului. Ministrul libanez a precizat că Elizabeth Richard se afla într-o călătorie.

Ambasadorul rus în Liban, Aleksandr Zasipkin a afirmat că a fost impresionat de acest tur. “Ceea ce am văzut astăzi sunt lucruri clare. Există un club şi un stadion. Nu îmi pot imagina că în aceste locuri se petrece un lucru secret. Am văzut asta cu ochii noştri”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe