SUA retrage sisteme Patriot din Orientul Mijlociu. China şi Rusia în vizor

Sistem american de apărare antirachetă Patriot.
Sistem american de apărare antirachetă Patriot. (Wikipedia.org)

Pentagonul îşi va retrage luna viitoare o parte din sistemele de rachete Patriot din câteva ţări din Orientul Mijlociu, măsură despre care Wall Street Journal (WSJ) susţine că a coincis cu o “realiniere a forţelor şi capabilităţilor, în condiţiile în care armata se concentrează mai intens pe ameninţările venite dinspre China şi Rusia”, citând diverşi oficiali militari de rang înalt.

Wall Street Journal precizează:

“Relocalizarea sistemelor din Orientul Mijlociu, care nu a fost dezvăluită anterior, este unul dintre cele mai tangibile semne că centrul atenţiei Pentagonului este plasat pe ameninţările venite din partea Rusiei şi Chinei şi se îndepărtează de conflictele îndelungate din Orientul Mijlociu şi Afganistan.

“Două sisteme de rachete Patriot vor fi transferate din Kuweit, şi câte unul din Iordania şi Bahrain, au precizat oficiali. Sistemul Patriot este un sistem mobil cu rachete, capabil să doboare alte rachete şi avioane.

“Cele patru sisteme au fost scoase din funcţiune şi vor fi transferate luna următoare, au precizat oficialii. Nu se intenţionează ca vreunul dintre ele să fie înlocuit, iar sistemele readuse în SUA vor fi recondiţionate şi perfecţionate, a precizat un oficial”.

În timp ce unele sisteme Patriot vor rămâne în regiune, retragerea celor patru baterii reprezintă o reducere majoră a capabilităţii pe care aceste sisteme o oferă în zonă, precizează WSJ, adăugând că măsura are loc de asemenea într-un moment în care Casa Albă îşi intensifică retorica împotriva Iranului şi pe fondul “câmpului de luptă tot mai complex din Siria”.

Potrivit unui raport de 48 pagini publicat marţi de Departamentul de Stat al SUA, programele de rachete ale Iranului reprezintă o ameninţare semnificativă şi Teheranul dispune de un “stoc de sute de rachete care ameninţă vecinii săi din regiune”.

Sistemele Patriot desfăşurate în diverse ţări ale lumii asigură capabilităţi defensive pe o rază de acţiune mai mică pentru a doborî avioane, iar cea mai nouă versiune a sistemului, PAC-3, poate doborî şi rachete. Raza lor de acţiune eficientă este de doar câţiva zeci de km, aşadar sunt amplasate în mod tipic în apropierea bazelor sau a altor instalaţii sensibile pe care intenţionează să le protejeze.

Wall Street Journal a notat:

“Sistemele Patriot deţinute de Arabia Saudită sunt folosite frecvent, de exemplu, pentru a doborî în mod regulat rachete lansate din Yemen, care este zguduit de un război civil din 2015.

“Aliaţii americanilor din regiune au depins ani de zile de astfel de sisteme de apărare antirachetă. Sistemele pot juca un rol real, dar şi unul simbolic în contracararea ameninţării ce o reprezintă Iranul. În special Bahrain a devenit tot mai îngrijorat din cauza grupurilor susţinute de Iran şi a altor miliţii şiite care destabilizează micuţa naţiune insulară”.

Potrivit Zero Hedge, mişcarea Washingtonului are loc într-un moment în care Rusia a anunţat că va furniza guvernului sirian un sistem de apărare aeriană S-300, pentru a consolida capabilităţile defensive ale acestuia. Anunţul Moscovei a fost făcut după doborârea accidentală a unui avion militare rusesc Il-20 de către sistemele de apărare aeriană siriene învechite, incident pentru care Kremlinul a învinuit parţial Israelul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe