Legea USR "Fără condamnaţi penal în şcoli" a fost adoptată de Parlament

În Parlament, la votarea bugetului pe 2016. (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Andrei Pricopie
22.07.2020

Iniţiativa legislativă "Fără condamnaţi penali în şcoli" a fost adoptată în unanimitate de Senat. Proiectul USR prevedea interdicţia de a ocupa o funcţie didactică, funcţie didactică auxiliară sau de conducere, de îndrumare şi de control, pentru persoanele condamnate penal definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării.

"Este o iniţiativă pentru curăţenia morală a sistemului de învăţământ românesc. Siguranţa copiilor trebuie să devină o prioritate în România, iar legislaţia naţională trebuie armonizată cu legislaţia europeană. În acest sens, legea iniţiată în Parlament răspunde nevoilor de siguranţă nerespectate de statul român care nu avea niciun filtru clar pentru stoparea abuzurilor, agresiunilor fizice sau violurilor asupra minorilor", transmite deputatul Cristina Iurişniţi, iniţiatoarea proiectului de lege.

Însă proiectul adoptat în Senat a fost amendat de parlamentarii PSD în Comisia de Învăţământ, astfel că forma finală se referă doar la infracţiunile cu intenţie săvârşite în împrejurări legate de exercitarea profesiei, adică activităţile didactice.

"Din păcate legea a fost amendată de PSD în sensul restrângerii condamnărilor penale care fac imposibilă angajarea în şcoli şi universităţi la infracţiuni împotriva persoanei, săvârşite cu intenţie, în exerciţiul profesiunii. Corupţia, de pildă, nu face parte din ele. Nici plagiatul. Pe orice pune mâna PSD, strică. Vom reveni asupra legii când vom avea majoritatea parlamentară!", subliniază senatorul Vlad Alexandrescu, membru în Comisia pentru Învăţământ.

USR subliniază că legea adoptată de Parlament este un pas important în crearea cadrului legal prin care siguranţa fizică şi psiho-emoţională a copiilor să fie protejată. Proiectul a plecat de la cazuri concrete de abuz din partea profesorilor şi tergiversări în justiţie.

"Recent, cel mai mediatizat caz este abuzul profesorului de sport Maternik, din localitatea Şanţ, din judeţul Bistriţa-Năsăud, care de ani de zile agresează copii, fără ca justiţia să aibă o decizie şi o poziţie fermă în privinţa accesului său la activităţile didactice. În momentul de faţă, respectivul profesor are încă două dosare penale de purtare abuzivă asupra copiilor, dar şi o distrugere de documente oficiale", conchide Cristina Iurişniţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor