Legături bizare între Israel şi cazuri de otrăvire în oraşul britanic Salisbury [raport israelian]

Cei doi presupuşi autori implicaţi în cazul Skripal
Cei doi presupuşi autori implicaţi în cazul Skripal (Captură imagine)

În cazul otrăvirii fostului dublu agent rus Serghei Skripal şi a fiicei sale, precum şi în cel al presupusei otrăviri ulterioare a unui fotomodel din Rusia, brusc se relevă faptul că Israelul ar fi avut un rol central în ambele situaţii.

În primul rând, publicaţia The Times of Israel a notat că unul dintre cei doi cetăţeni ruşi acuzaţi de Marea Britanie de tentativa de asasinare a lui Serghei Skripal, a fiicei sale Iulia şi a unui ofiţer de poliţie britanic care le-a oferit primul ajutor după otrăvirea lor în martie 2018, a vizitat Israelul în 2016. Ziarul a citat un raport publicat de website-ul Bellingcat, care a demontat în întregime afirmaţiile că Alexander Petrov şi Ruslan Boşirov au fost simpli turişti ruşi aflaţi în vizită în oraşul britanic Salisbury, în perioada în care a avut loc incidentul cu Skripal.

Potrivit acelui raport, Petrov a călătorit în Kazahstan, unde a declarat autorităţilor că se afla în drum spre Beijing, în iulie 2016. Deşi nu se ştie unde a petrecut următoarele două săptămâni, el a apărut din nou într-un zbor din Tel Aviv spre Moscova aproximativ la două săptămâni după acea dată.

În ciuda investigaţiilor extinse, jurnaliştii care au cercetat problema încă nu au găsit nicio informaţie privind intrarea lui Petrov în Israel – în ciuda proceselor meticuloase israeliene privind imigraţia şi securitatea naţională – sau vreo dovadă privind scopul vizitei lui în Israel. Furnizând numeroase dovezi detaliate că Petrov şi Boşirov lucrează pentru serviciul de spionaj al armatei ruse (GRU), echipa Bellingcat sugerează cu tărie că vizita a avut de a face cu munca de spionaj a lui Petrov, potrivit site-ului de ştiri Tru News.

Între timp, o altă situaţia a apărut la începutul săptămânii trecute – prăbuşirea fotomodelului Anna Şapiro, de origine rusă, şi a soţului ei într-un restaurant din Salisbury – care a generat temeri imediate că ar fi avut loc un al doilea atac cu agentul chimic Novicioc, care aparent a fost folosit şi în cazul otrăvirii familiei Skripal. La acea vreme, fotomodelul a alimentat aceste temeri şi mai mult declarând că ea şi soţul ei au fugit din locuinţa lor din Londra pentru a nu fi “atacaţi de asasini ruşi”.

Totuşi, tabloidul britanic Mirror a descoperit că Şapiro avea o a doua slujbă, cea de prostituată de lux ca acoperire pentru faptul că era spioană a agenţiei de spionaj israeliene Mossad. De asemenea, Mirror a dezvăluit că soţul ei este suspectat că ar fi traficant de droguri şi că urmează să fie judecat pentru 12 capete de posesie ilegală de cocaină, ecstasy, diazepam şi ketamină.

Şapiro a declarat mass mediei că tatăl ei a fost general în armata rusă şi că este detestată de guvernul preşedintelui rus Vladimir Putin pentru că a renunţat la cetăţenia rusă. Ea a mai precizat că şi-a părăsit ţara natală în adolescenţă pentru a se muta în Israel, unde a lucrat pentru Mossad înainte să fugă în Marea Britanie, aparent pentru a cere azil.

“Mi-am spionat propriii prieteni şi mi-am folosit înfăţişarea pentru a seduce oameni. Am fost prea tânără pentru a şti că ceea ce făceam era greşit”, a afirmat Şapiro.

În plus, Şapiro a precizat că, după ce s-a mutat în Marea Britanie, a început să studieze dreptul şi a încercat să înceapă o nouă viaţă. Dar acum, a declarat ea pentru Mirror, şi-a reluat munca de fotomodel şi “escortă”.

Aceste noi informaţii privind Israelul şi incidentul din Salisbury pun sub semnul întrebării afirmaţia guvernului londonez că Moscova a fost singurul responsabil în cazul otrăvirii lui Skripal şi a fiicei sale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe