Suspecţii în cazul Skripal susţin că vizita în Salisbury a fost o “coincidenţă”

Doi bărbaţi suspectaţi de otrăvirea unui fost spion rus în Marea Britanie au recunoscut că au călătorit în Salisbury, dar au negat că sunt agenţi ruşi. Cei doi susţin că sunt victime ale unei coincidenţe “fantastice”.
Cei doi presupuşi autori implicaţi în cazul Skripal
Cei doi presupuşi autori implicaţi în cazul Skripal (Captură imagine)

Cei doi cetăţeni ruşi căutaţi de Londra pentru presupusul rol în otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei acestuia în oraşul britanic Salisbury au negat acuzaţiile aduse împotriva lor într-un interviu publicat joi.

“Este o absurditate”, a declarat unul dintre suspecţi, Alexander Petrov, când a fost întrebat dacă el şi celălalt suspect, Ruslan Boşirov, au avut otravă atunci când au făcut călătoria în Marea Britanie, precizează Deutsche Welle.

Discutând cu Margarita Simonian, redactor şef al canalului de televiziune RT, care este finanţat de Moscova, Petrov şi Boşirov au negat faptul că sunt agenţi ai serviciul de informaţii al armatei ruse (GRU). Cei doi au afirmat că lucrează în domeniul distribuirii suplimentelor nutritive pentru fitness.

“Ne temem pentru vieţile noastre”, a precizat Boşirov, iar Petrov a comentat faptul că Marea Britanie oferă o recompensă pentru prinderea lor.

“După ce vieţile noastre au fost transformate într-un coşmar, nu am ştiut ce să facem şi unde să mergem”, a adăugat Petrov.

De asemenea, cei doi au susţinut că ar aprecia o scuză din partea Londrei.

Autorităţile britanice i-au acuzat în absenţă pe Petrov şi Boşirov de otrăvirea lui Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia în oraşul Salisbury la începutul acestui an. Se crede că numele celor doi sunt false.

Procurorii britanici susţin că au “suficiente dovezi” pentru a-i acuza pe Petrov şi Boşirov de conspiraţie pentru a-l ucide pe Skripal, precum şi pentru tentativă de omor în cazul fiicei sale şi a detectivului Nick Bailey, potrivit Reuters.

Investigatorii au afirmat că i-au identificat pe presupuşii autori ai atacului cu substanţa toxică Novicioc prin analizarea imaginilor video înregistrate de camerele CCTV cu persoanele care au pătruns în ţară la acea vreme, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

Problema constă chiar în înregistrările video analizate. Aceste imagini CCTV publicate recent de Scotland Yard aparent îi surprind pe Alexander Petrov şi Ruslan Boşirov aflându-se amândoi exact în acelaşi spaţiu pe aeroportul Gatwick şi în exact acelaşi moment: ora 16:22:43 în ziua de 2 martie 2018. Este interesant faptul că în niciuna dintre fotografiile publicate cei doi nu sunt văzuţi unul lângă altul sau unul în urma celuilalt la mai puţin de o secundă.

Aşadar, nu există nicio explicaţie fizică pentru acest lucru. În cele două fotografii se vede clar că în spatele fiecăruia dintre cei doi cetăţeni ruşi este un culoar lung de câţiva metri pe care nu se află nimeni. Şi, cu toate acestea, cei doi au fost fotografiaţi în acelaşi loc, în aceeaşi secundă. Două explicaţii posibile ar fi, potrivit Zero Hedge: 1. unul dintre ei călătoreşte mai repede decât poate alerga Usain Bolt sau, 2. Scotland Yard a publicat imagini CCTV/timpi modificaţi.

În timpul interviului de joi, cei doi bărbaţi au declarat că numele lor sunt reale. Când au fost întrebaţi de vizita lor în Salisbury, aceştia au precizat că se aflau acolo ca turişti, dar că au părăsit localitatea după o oră din cauza vremii urâte. Când au fost întrebaţi dacă s-au apropiat de locuinţa lui Skripal, cei doi au susţinut că nu ştiu unde este aceasta. Autorităţile britanice au afirmat că cei doi au fost zăriţi în apropierea locuinţei fostului spion rus.

“Poate am trecut pe lângă ea, sau poate nu am făcut-o. Nu am auzit de cei doi înainte de începerea acestui coşmar”, a declarat Boşirov.

Cu o zi înaintea interviului cu RT, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat public că cei doi suspecţi sunt “civili”.

“Ştim cine sunt, i-am găsit”, a declarat Putin la un forum economic din Vladivostok, insistând din nou că Rusia nu a fost implicată în otrăvirea lui Skripal şi a fiicei sale.

Ei bine, sper că vor ieşi la iveală pe cont propriu şi vor discuta ei înşişi. Va fi bine pentru toată lumea”, a adăugat liderul rus.

Petrov şi Boşirov au declarat că au decis să îl contacteze personal pe redactorul şef al RT, să ceară “protecţie” şi să facă apel la mass media globală să îi lase în pace.

“Întreaga situaţie este o coincidenţă fantastică, fatală”, a adăugat Boşirov.

Londra a respins afirmaţiile celor doi suspecţi după publicarea interviului acestora. Guvernul britanic a afirmat că este “clar că aceşti bărbaţi sunt ofiţeri ai serviciului de informaţii al armatei ruse – GRU – şi au folosit o armă devastator de toxică şi ilegală pe străzile ţării noastre”.

După otrăvirea lui Skripal, Marea Britanie şi câţiva dintre aliaţii săi au decis să expulzeze peste 140 de diplomaţi ruşi, administraţia preşedintelui american Donald Trump expulzând 60 de diplomaţi ruşi, iar Londra, 23. Pe de altă parte, Kremlinul a răspuns cu expulzarea a zeci de diplomaţi străini şi a cerut Marii Britanii să îşi restrângă misiunea diplomatică din Rusia.

Relaţiile dintre Moscova şi Occident s-au deteriorat la niveluri întâlnite doar imediat după Războiul Rece din cauza unor probleme precum anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia în 2014, rolul acesteia în războaiele din Siria şi estul Ucrainei, precum şi presupusul amestec în alegerile prezidenţiale din SUA din 2016 şi în alte alegeri din Europa.

De asemenea, poliţia britanică a legat atacul din Salisbury de un incident separat de otrăvire cu Novicioc, care a avut loc în 30 iunie în localitatea învecinată Amesbury, ce a dus la moartea unei femei în vârstă de 44 de ani. Rusia a negat implicarea şi în acest caz.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe