Leancă la Bruxelles: "Vă mulţumesc foarte mult şi iată că merg acasă cu un sentiment mare de bucurie"

Premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă
Premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă (THIERRY CHARLIER / AFP / Getty Images)
Andrei Pricopie
15.11.2013

Premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă, s-a întâlnit vineri, la Bruxelles, cu premierul român Victor Ponta şi cu preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, pentru a discuta despre parcursul european al Republicii Moldova.

La finalul unui întrevederi cu multe realizări, premierul Iurie Leancă a declarat:

„Vreau să mulţumesc pentru această extraordinară posibilitate de a ne vedea aici la Bruxelles şi a discuta, cu două săptămâni până la summitul de la Vilnius, mai multe subiecte care se află pe agenda europeană a Republici Moldova şi în mod special să discutăm mecanismele, instrumentele de a ne ajuta să continuăm acest proces de integrare europeană, care însemană, nimic altceva, decât un proces firesc de modernizare a Republicii Moldova, de creare a acestor instituţii funcţionale care servesc în primul rând intereselor cetăţenilor.

Astăzi într-adevăr am avut discuţii foarte utilie, foarte importante şi foarte pragmatice, discutând cum ne vom continua acest parcurs european, cum vom realiza integrarea economică, asocierea politcă şi, bineînţeles, ne interesează un proces de trecere de la asociere politică la integrare politică, dar asta sigur că după ce vom îndeplini anumite condiţii.

Să încep cu proiectele de interconexiune - a adăugat Iurie Leancă - care a mulţumit Comisiei Europene, lui Barosso şi comisarului Oettinger, pentru faptul că, "împreună cu colegii de la Bucureşti am stabilit o foarte bună discuţie trilaterală. În urma acestei discuţii am reuşit să identificăm proiectele şi, un lucru foarte important, cum ar trebui să realizăm acest obiectiv extrem de important pentru Republica Moldova".

"În momentul când am stabilit priorităţile şi discuţiile de azi au arătat cu multă pregnanţă că suntem pe calea corectă, va fi mult mai simplu să atingem acest obiectiv de realizare a unui sistem energetic al Republicii Moldova mult mai sigur, mult mai puţin vulnerabil la tot felul de oscilaţii în regiune", a adăugat Leancă.

"Faptul că am reuşit în ziua de 27 august a acestui an, în ziua când sărbătorim şi independenţa Republicii Moldova, împreună cu primul-ministru Ponta şi cu comisarul Oettinger să lansăm construcţia gazoductului Iaşi–Ungheni vorbeşte despre faptul că suntem pe calea cea bună. Mă bucur să constat că lucrările pe acest gazoduct se desfăşoară după cum ne-am planificat şi sunt convins că în primul trimestru al anului 2014 vom reuşi să finalizăm gazoductul Iaşi-Ungheni. Sunt convins încă o dată că, împreună cu alte elemente ale acestui proiect, vom reuşi să diversificăm sursele de aprovizionare cu resurse energetice, în mod speciale ne referim la gaze, a Republicii Moldova.

Bineînţeles am discutat şi despre conexiune în domeniul energiei electrice şi am constat care sunt paşii următori astfel încât sunt convins că în săptămânile şi lunile următoare vom putea trece de la discuţii la studii de fezabilitate şi după aceea să implementăm aceste proiecte, la fel de importante pentru Republica Moldova.

Am mai trecut în revistă şi proiectele de interconexiune la nivel de transport. Cunoaşteţi că sunt încă „răni” care nu au fost vindecate, mă refer la podurile care au fost distruse în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi uite că acum dorim, împreună cu colegii şi prietenii de la Bucureşti, şi împreună cu colegii şi prietenii de la Bruxelles, să lansăm procesul de reconstrucţie a acestor poduri, care vor fi liante fireşti pentru legăturile economice, comerciale, dar şi pentru cele culturale şi interumane.

Am spus că suntem în preajma summitului de la Vilnius, o etapă extrem de importantă pentru Republica Moldova, pentru parcursul ei european. Sunt convins că vom reuşi, aşa cum am planificat, să parafăm cele două acorduri la Vilnius şi după aceea, prin reforme accelerate în Republica Moldova, prin demonstrarea faptului că suntem foarte serioşi în reforma Justiţiei, în reforma procuraturi, în lupta contra corupţiei, să ne pregătim pentru semnarea acestor două acorduri foarte importante.

Vreau să mulţumesc din tot sufletul preşedintelui Barroso, colegilor care au ştiut să se mobilizeze, au găsit resursele necesare să ne permită ca la Vilnius să parafrăm fiecare pagină din acest acord de liber schimb, un document foarte voluminos.

Şi sigur că anunţul făcut astăzi de preşedintele Barroso cred că va face fericit pe fiecare cetăţean al Republicii Moldova. Declaraţia că Republica Moldova a întrunit condiţiile privind liberalizarea regimului de vize este o veste pe care o aşteaptă societatea din Republica Moldova. Vreau să vă mulţumesc, nu doar pentru această declaraţie dvs, colegilor, pentru lucrul extraordinar de benefic pe care l-am avut noi în parcurgerea acestei etape atât de importante care a însemnat în primul şi în primul rând reforme instituţionale în Republica Moldova.

Vă mulţumesc foarte mult şi iată că merg acasă cu un sentiment mare de bucurie. Sunt convins că la Vilnius vom avea un summit extraordinar de productiv pentru viitorul european al Republicii Moldova” a adăugat Iurie Leancă la sfârşitul discursului său.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor