Moldova insistă asupra monitorizării internaţionale a Zonei de Securitate

(photos.com)
Tatiana Chiriac
15.11.2013

Reprezentanţii Comisiei Unificate de Control (CUC) din partea Moldovei insistă asupra monitorizării internaţionale a Zonei de Securitate de pe Nistru. Reprezentanţii Moldovei au declarat despre aceasta recent, în cadrul şedinţei ordinare a CUC.

Copreşedintele CUC din partea RM, generalul Ion Solonenco, a comunicat că reprezentanţilor părţilor şi observatorilor militari le-a fost atrasă atenţia asupra cursului distructiv urmat de organele de drept ale Transnistriei. "Aceste acţiuni pun în pericol operaţiunea de pacificare", consideră Ion Solonenco.

Într-o solicitare, partea moldovenească a îndemnat transnistrenii "să se abţină de la practica de clevetire, denaturare a dovezilor şi folosire a argumentelor false cu scopul de a dezinforma societatea şi de a agrava situaţia din Zona de Securitate. "Prin aceste acţiuni Tiraspolul încearcă să distragă atenţia populaţiei din regiune şi a participanţilor la procesul de pacificare de la intenţia de a mări numărul militarilor şi infrastructurii militare din Zona de Securitate, de asemenea, să muşamalizeze acţiunile care contravin documentelor şi deciziilor CUC", se spune în document.

Potrivit reprezentanţilor RM în CUC, lipsa de reacţie a Comisiei la un rând de provocări poate afecta mecanismele existente de păstrare a păcii. "Această situaţie din nou demonstrează necesitatea monitorizării internaţionale urgente a Zonei de Securitate", este accentuat în solicitare. Comentând situaţia, copreşedintele CUC din partea Transnistriei, Oleg Beleacov, a numit destructivă atitudinea delegaţiei moldoveneşti în cadrul CUC. "Reprezentanţii Moldovei deja de jumătate de an blochează activitatea CUC.

Acest fapt este confirmat şi de acţiunile provocatoare unilaterale ale organelor de drept din RM în Zona de Securitate", consideră Beleacov, exemplificând prin refuzul a doi colaboratori ai organelor de drept din RM, de a prezenta documentele la solicitarea grănicerilor transnistreni la intrarea în Bender.

De la 1 noiembrie, MAI al Transnistriei a introdus verificarea obligatorie a documentelor pentru toţi colaboratorii organelor de drept din RM, inclusiv pentru colaboratorii grupului operativ din cadrul CUC, precizează Infotag.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor