Lăzăroiu, despre amânarea alegerilor parlamentare: E o situaţie complicată pentru actualul Guvern

Sebastian Laurenţiu Lăzăroiu (Mihut Savu / Epoch Times România)
Andrei Pricopie
03.10.2020

Politologul Sebastian Lăzăroiu a explicat că scenariul privind amânarea alegerilor parlamentare până în martie, lansat de PSD, este unul puţin probabil, însă nu este total exclus în contextul pandemiei de COVID-19. Însă decizia de amânare îi aparţine exclusiv Guvernului Orban.

"Alegerile parlamentare au fost deja fixate de guvern pentru 6 decembrie 2020. PSD ar vrea să le amâne în martie, profitând de faptul că Curtea Constituţională dă voie Parlamentului să stabilească data alegerilor. Dar o lege dată în Parlament, cu alegeri în martie, nu trece de CCR, fiindcă mandatul parlamentarilor este de patru ani şi nu poate fi prelungit decât în situaţii excepţionale, printre acestea fiind starea de urgenţă, cea mai apropiată de o posibilă realitate prezentă. Dacă nu e decretată stare de urgenţă, constituţional, nici Guvernul, nici Parlamentul n-ar putea prelungi mandatul parlamentarilor. În orice caz, Parlamentul nu mai are timp să facă nimic, date fiind procedurile, inclusiv cele de contestare. Alegerile rămân pe 6 decembrie", a precizat Lăzăroiu.

Pe de altă parte, analistul atrage atenţia că avem o creştere semnificativă a cazurilor de infectare, cam într-o săptămână se vor vedea efectele în creşterea numărului de internări la terapie intensivă şi, cam în două săptămâni, în creşterea numărului deceselor (posibil să se apropie de 100 pe zi). Iar măsuri care să încetinească transmiterea, altele decât cele în vigoare, nu prea mai sunt, în afară de carantinarea unor localităţi/regiuni.

"Dacă decembrie ne va prinde cu număr mare de cazuri/decese, mă aştept să fie o prezenţă foarte mică la alegeri. Dacă decretăm stare de urgenţă şi se amână alegerile până-n martie, din cauza ecuaţiei parlamentare cu guvern minoritar, bugetul va intra în colaps sub povara măsurilor populiste. E o situaţie complicată pentru actualul Executiv. Adaug şi că în februarie-martie e tot sezon de gripe", a explicat Lăzăroiu.

La remarca unui jurnalist potrivit căreia mai este un articol care zice "în cel mult trei luni de la expirarea mandatului", pe ăsta îl vor "juca" pesediştii în acest caz, Lăzăroiu a replicat:

"Nu. Articolul respectiv este legat chiar de prelungirea mandatului în anumite condiţii (stare de urgenţă, război, de necesitate), dar altfel Constituţia spune clar ca mandatul e de patru ani. M-am uitat acum. În plus, şi dacă ar trece de CCR, nu mai e timp destul să intre legea în vigoare pentru că poate fi retrimisă de preşedinte în Parlament etc. A recunoscut şi Ciolacu ieri într-o emisiune ca sunt şanse zero. Decizia de amânare e doar la Guvern. Însă, dată fiind curba ascendentă a cazurilor de covid19, Guvernul va fi într-o situaţie foarte delicată cu decizia. Practic sunt două articole legate: unul îţi spune cât ai voie să amâni alegerile (3 luni), iar celălalt în ce condiţii se pot amâna alegerile/prelungi mandatele."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor