Lazăr: Un singur minut să intre în vigoare OUG-urile, toţi vor spune: "nu avem ce face, închidem toate dosarele"

Dacă intră în vigoare ordonanţele Guvernului Grindeanu, magistraţii nu vor mai avea de lucru decât foarte puţin, dumnealor vor fi liniştiţi fără dosare, va fi o stare de linişte şi "prosperitate" în ţară, a declarat, ironic, procurorul general Augustin Lazăr.
Justiţie
Justiţie (www.pixabay.com)

Dacă ordonanţele de urgenţă promovate de Guvernul Grindeanu în domeniul justiţiei vor intra în vigoare şi un singur minut, vor produce efecte ireversibile, pentru că apare raţionamentul legii mai favorabile, a avertizat procurorul general, Augustin Lazăr, într-un interviu acordat Ziare.com

"La CSM am aflat despre existenţa celor două proiecte de OUG. Şi am rămas surprins în contextul în care graţierile colective sunt dispuse prin lege organică, iar noi am aflat de un proiect de OUG. Nu am înţeles bine urgenţa unui asemenea demers şi cu atât mai puţin lipsa de transparenţă. De pe o zi pe alta, am aflat că se pun în discuţie în Guvern două proiecte de acte normative.

Este atributul Guvernului să analizeze strategia de politică penală a ţării, însă atunci când este vorba de texte de lege foarte importante, când e vorba despre instrumente juridice care au fost introduse în legislaţia românească pentru că noi să putem accede în UE şi să avem o eficacitate în lupta împotriva criminalităţii, suntem îngrijoraţi", a declarat Augustin Lazăr.

Un alt aspect important este că OUG-urile produc efecte imediate.

"Un singur minut să intre în vigoare, chiar dacă ulterior Curtea Constituţională observă în mod clar neconstituţionalitatea, apare raţionamentul legii mai favorabile, toată lumea vă spune: "nu avem ce face, închidem toate dosarele", magistraţii nu vor mai avea de lucru decât foarte puţin, dumnealor vor fi liniştiţi fără dosare, va fi o stare de linişte şi "prosperitate" în ţară", a tras un semnal de alarmă Augustin Lazăr.

Întrebat de ce crede că s-a încercat promovarea rapidă prin OUG, procurorul general a replicat:

"Ne aflăm într-un moment critic, în care s-ar produce masa critică a schimbării într-un sens sau altul şi dumnealor s-au simţit în primejdia de a pierde terenul, dacă se realizează masa critică a schimbării conduitelor în România. (...) Aceste persoane se află în situaţia ori să fie eliminate din prim plan pentru că vor avea condamnări, ori reuşesc să facă restaurarea privilegiilor de acum vreo 20 de ani."

Pentru a citi interviul acordat de Augustin Lazăr intraţi aici.