Lazăr, pe baricade: Cere încetarea detaşării secretarilor de stat Hăineală şi Sima la Ministerul Justiţiei

Şeful Parchetului General cere CSM încetarea detaşării la Ministerul Justiţiei a secretarilor de stat Oana Schmidt-Hăineală şi Constantin Sima, ca urmare a anchetei DNA vizând elaborarea şi emiterea controversatelor "ordonanţe-elefant".
Justiţie
Justiţie (www.pixabay.com)

Procurorul general Augustin Lazăr a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii încetarea detaşării la Ministerul Justiţiei a procurorilor Oana Schmidt-Hăineală şi Constantin Sima. Decizia vine în contextul în care DNA a declanşat o anchetă referitoare la elaborarea controversatelor ordonanţe privind graţierea şi modificarea Codurilor penale.

"Având în vedere necesitatea derulării în condiţii de imparţialitate a unei cauze instrumentate de către Direcţia Naţională Anticorupţie, având ca obiect împrejurările elaborării proiectului de ordonanţă de urgenţă privind modificarea şi completarea Codului penal şi a Codului de procedură penală, precum şi a proiectului de lege pentru graţierea unor pedepse, astăzi, 2 februarie, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii încetarea detaşării la Ministerul Justiţiei a doamnei procuror Oana Andreea Schmidt-Hăineală şi a domnului procuror Constantin Sima", se arată într-un comunicat remis de instituţia condusă de Augustin Lazăr.

Trebuie menţionat că secretarul de stat Constantin Sima tocmai ce a preluat atribuţiile ministrului Justiţiei, Florin Iordache, până la data de 7 februarie.

Ancheta la care face referire Lazăr a fost declanşată în urma unui denunţ făcut la DNA de trei reprezentanţi ai mişcării civice Iniţiativa România şi vizează elaborarea şi emiterea controversatelor "ordonanţe-elefant" care au declanşat cele mai mari proteste de după Revoluţie. Detalii aici.