Comasarea DNA cu DIICOT prin OUG, opţiunea nucleară. Procurorul General respinge ferm o astfel de monstruozitate

Procurorul General, Augustin Lazăr, nu pare deloc încântat de eventualitatea adoptării unei ordonanţe de urgenţă prin care s-ar comasa DNA cu DIICOT, scenariu vehiculat în presă, care ar avea ca scop schimbarea şefilor celor două instituţii.
Justiţia
Justiţia (Shutterstock)

UPDATE. Posibila reorganizare şi comasare a DIICOT şi DNA, prin OUG, ar fi practic o desfiinţare mascată celor două instituţii, a tras un semnal de alarmă procurorul general al României, Augustin Lazăr.

"O asemenea reorganizare ar fi practic o desfiinţare mascată. Este foarte clar că DNA şi DIICOT, ca structuri specializate ale Ministerului Public, în care Uniunea Europeană şi statul român au investit zeci de milioane de euro să le echipeze, să le formeze şi să reprezinte elita în acest domeniu investigativ, elita europeană, ele sunt foarte deranjante pentru anumite persoane. Nu pentru oamenii cinstiţi, ci pentru infractori. Şi atunci, probabil, cineva s-a gândit să facă un proiect de OUG şi pentru acest aspect", a declarat Lazăr, potrivit Agerpres.

Procurorul General susţine că nu a văzut până acum niciun proiect în acest sens.

"Nu am văzut niciun proiect de OUG, dar vă pot spune că la întrebarea iniţială pusă în CSM domnului ministru (Florin Iordache - n.r.) dacă are cunoştinţă despre proiecte de OUG de genul celei care a ieşit a negat şi a zis că probabil pe la Parlament sunt anumite proiecte care sunt vehiculate. Dar, nu poţi public să nu laşi să se dezbată un asemenea proiect. Nu poţi veni cu el sub formă de OUG şi să îl introduci într-o manieră care a fost sancţionată de societatea civilă în mod vizibil", a punctat Lazăr.

* * *

În presă a apărut din nou discuţia despre iminenţa unei ordonanţe de urgenţă prin care s-ar comasa DNA cu DIICOT, scenariu care, în opinia Procurorului General, Augustin Lazăr, ar reprezenta "o eroare fundamentală" care cu siguranţă nu ar avea ca scop combaterea criminalităţii, ci dimpotrivă.

"Ar fi o eroare fundamentală din partea cuiva, şi aici cred că nu ar mai fi vorba de o inabilitate, ci chiar de o altă strategie, dar care să nu fie de combatere a criminalităţii, ci probabil o strategie inversă. În mod clar, când se dă o ordonanţă de urgenţă, deja ştim ce înseamnă ordonanţă de urgenţă, presupune o urgenţă, presupune ceva ce nu se întruneşte în acest moment.

Şi în niciun caz nu este necesară o astfel de contopire sau o altfel de măsură despre care s-ar discuta, să se desfiinţeze prin contopire două structuri de elită ale Ministerului Public, care se pare că deranjează multă lume, de vreme ce îşi fac datoria", a declarat Augustin Lazăr, citat de Agerpres.

Procurorul General consideră că orice decizie privind reorganizarea sistemului judiciar nu poate fi luată fără consultarea prealabilă a instituţiilor din domeniu.

"Strategia de politică penală trebuie să fie raţională şi nu discreţionară. Cine doreşte să facă ceva ca organele judiciare să funcţioneze mai bine trebuie să ne consulte pe noi, care ne ocupăm cu această chestiune. După cum am văzut, din păcate, sunt consultaţi infractorii. Şi, dacă sunt consultaţi infractorii, cred că cei care au astfel de iniţiative nu au o bună imagine a ceea ce trebuie făcut. Eu aştept cu foarte mult interes să văd ce fel de proiect de act normativ poate să iasă", a adăugat Augustin Lazăr.

Ministrul Justiţiei a negat iminenţa unei astfel de OUG.

"Ministerul Justiţiei precizează faptul că nu are în vedere reorganizarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi infirmă toate informaţiile vehiculate recent în spaţiul public pe această temă", a transmis instituţia condusă de Florin Iordache.