Lavrov: acţiunile Statelor Unite în Dayr al-Zawr sunt "ilegitime"

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. (Getty Images)

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că acţiunile întreprinse de Statele Unite în provincia estică Dayr al-Zawr din Siria sunt "nelegitime".

"Ce se întâmplă pe malurile estice ale râului Eufrat contravine în mod clar angajamentului faţă de integritatea teritorială a Siriei aşa cum a fost declarat de semnatari şi confirmat în rezoluţia Consiliului de Securitate al ONU. În opinia mea, acest lucru este deja evident pentru toată lumea", a declarat Lavrov într-un interviu cu postul de televiziune Rossiya 1 duminică.

Diplomatul rus a adăugat că Washingtonul încearcă să pretindă că prezenţa forţelor sale militare în ţara arabă şi evoluţia prezenţei au fost "temporare".

Începând cu septembrie 2014, Statele Unite conduc o coaliţie militară care efectuează atacuri aeriene împotriva ţintelor presupuse aparţinând grupului terorist Takfiri Daesh din Siria fără nicio autorizare din partea guvernului Damasc sau având vreun mandat ONU.

Coaliţia militară condusă de americani a fost în repetate rânduri acuzată de uciderea civililor. De asemenea, a fost în mare măsură incapabilă să-şi îndeplinească scopul declarat de a distruge gruparea Daesh.

Lavrov a declarat că Pentagonul, care desfăşoară soldaţi şi consilieri în Siria, se pretează la un joc foarte periculos în ceea ce priveşte kurzii, ignorând sensibilitatea problemei nu numai în Siria, ci şi în Irak, Iran şi Turcia.

"Lucruri inacceptabile se petrec pe malurile estice ale râului Eufrat. Statele Unite încearcă să creeze structuri cvasi-statale. Ei au alocat sute de milioane de dolari pentru a reconstrui aceste zone, astfel încât oamenii să poată reveni la o viaţă liniştită, dar refuză să restaureze infrastructura pe teritoriile controlate de guvernul sirian ", a adăugat el.

Daesh şi-a pierdut deja toate zonele de control din interiorul oraşelor siriene datorită ofensivei armatei siriene, susţinută de acoperirea aeriană a Rusiei, care a început în septembrie 2015, la cererea oficială a guvernului sirian.

Daesh a început o campanie de teroare împotriva Siriei şi Irakului în 2013 şi, respectiv, 2014.

Rusia, în mai multe rânduri, a cerut cu tărie ca SUA să părăsească ţara arabă, deoarece nu este binevenită acolo.

În luna octombrie a anului trecut, Lavrov a declarat că prezenţa coaliţiei conduse de SUA sub forma "unei game largi de ţări străine" este "ilegitimă" deoarece "nimeni nu i-a invitat" în Siria.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe