Summitul G20: Merkel şi Putin discută despre criza din Marea Azov

Cancelarul german Angela Merkel
Cancelarul german Angela Merkel (Getty Images)

În cadrul unei discuţii private cu preşedintele rus Vladimir Putin în marja summitului G20 din Buenos Aires, cancelarul german Angela Merkel a cerut respectarea libertăţii de navigaţie în Marea Azov, potrivit RFE.

Steffen Seibert, purtător de cuvânt al lui Merkel, a precizat sâmbătă că discuţia s-a concentrat pe conflictul din Siria şi tensiunile dintre Rusia şi Ucraina.

În 25 noiembrie, Rusia a atacat şi capturat trei nave ucrainene şi pe cei 24 de marinari ucraineni aflaţi la bord în apropiere de Strâmtoarea Kerci, în timp ce navele urmăreau să intre în Marea Azov. Moscova a declarat că navele ucrainene au trecut ilegal frontiera ţării.

Uniunea Europeană şi SUA au criticat acţiunile Rusiei şi au cerut eliberarea imediată a marinarilor şi a navelor lor.

Franţa şi Germania s-au oferit să intermedieze discuţiile dintre Rusia şi Ucraina.

Merkel şi Putin au căzut de acord ca Franţa, Germania, Rusia şi Ucraina să desfăşoare discuţii suplimentare la nivel de “consiliere”, a adăugat Seibert.

Ucraina a anunţat vineri că restricţionează accesul bărbaţilor ruşi cu vârste cuprinse între 16 şi 60 de ani pe teritoriul ţării. Măsura a fost luată după ce, miercuri, Kievul a anunţat adoptarea legii marţiale în 10 regiuni ale ţării.

De fapt, după ce Kievul a declarat legea marţială, trupele ucrainene au săpat tranşee şi şi-au umplut rucsacii cu raţii de urgenţă, pregătindu-se pentru posibile ciocniri armate cu Rusia, potrivit Express.co.uk.

În acelaşi timp, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a avertizat că ţara sa se confruntă acum cu posibilitatea unui război total cu Rusia, în timp ce omologul rus, Vladimir Putin, a declarat că este vorba doar de un „mic incident”.

De asemenea, Kremlinul a trimis rachete Pantsir-S şi un batalion de artilerie antiaeriană în peninsula ucraineană anexată de ruşi Crimeea, potrivit serviciului de presă al Districtului Militar Sudic al Rusiei. Tot în această săptămână, baterii de rachete S-400 au fost desfăşurate în apropierea oraşelor crimeene Feodosia, Sevastopol şi Ievpatoria.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe