UNESCO include „teatrul de umbre din Siria” pe lista elementelor culturale în pericol

Motivul? Diferitele schimbări sociale şi deplasările masive ale populaţiei generate de război, comunică UNESCO.
Teatrul de umbre tradiţional din Siria
Teatrul de umbre tradiţional din Siria (captură video UNESCO)

Teatrul de umbre tradiţional din Siria, care este interpretat cu păpuşi realizate manual, se află în pericol din cauza diferitelor schimbări sociale şi a migraţiei masive a populaţiei generate de războiul din zonă, a comunicat UNESCO.

Comitetul pentru Salvarea Patrimoniului Cultural Imaterial al UNESCO a hotărât joi, 28 noiembrie, să includă teatrul de umbre din Siria – păpuşile se mişcă în faţa unui reflector pentru ca umbrele lor să se proiecteze pe o perdea sau un ecran - în lista elementelor aflate în pericol care au nevoie de măsuri urgente pentru a se evita pierderea acestora.

Într-un comunicat, Organizaţia pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură a Naţiunilor Unite a remarcat că aceste prezentări ale evenimentelor de zi cu zi, care sunt organizate în mod tradiţional în cafenele populare, au captat mai puţin atenţia publicului din cauza altor feluri de divertisment generate de mijloacele moderne şi tehnologiile digitale.

O altă cauză este însă şi "deplasarea masivă a populaţiei în ţară sau în străinătate din cauza conflictului armat", arată comunicatul.

UNESCO a înregistrat, de asemenea, alte şase elemente din Lista de Patrimoniu Cultural Imaterial, care necesită măsuri urgente pentru a fi salvate.

Este vorba despre cunoştinţele şi tehnicile folosite de măsurătorii de apă din Tuat şi Tidikelt din Algeria (Algeria—Knowledge and skills of the water measurers of the foggaras or water bailiffs of Touat and Tidikelt); dansurile tradiţionale din Nakhichevan numite "yalli" în Azerbaidjan (Azerbaijan—Yalli (Kochari, Tenzere), traditional group dances of Nakhchivan); prezentările «Lkhon Khol» în vecinătatea mănăstirii budiste Wat Svay Andet din Cambodgia.

De asemenea, marionetele de mână tradiţionale cunoscute sub denumirea de "Al-Aragoz" în Egipt (Egipt—Traditional Hand Puppetry—Al-Aragoz); trei ritualuri masculine ale comunităţii Maasai din Kenya (Kenya—Enkipaata, Eunoto and Olng'esherr, three male rites of passage of the Maasai community) şi practica meteorologică şi astronomică Suri Jagek bazată pe observarea Soarelui, a Lunii şi stelelor în raport cu topografia locală din Pakistan.

Articol de referinţă: UNESCO: Intangible Heritage: Seven elements inscribed on the List in Need of Urgent Safeguarding