Revenirea Chinei din criza cauzată de virusul Wuhan este falsă, susţin chinezii

Liderul comuniştilor chinezi. Xi Jinping.
Liderul comuniştilor chinezi. Xi Jinping. (Captură Foto)

Afirmaţiile Chinei privitoare la victoria în lupta cu epidemia de virus Wuhan ar trebui luate cu o doză foarte mare de precauţie, notează un articol al revistei Caixin.

Chiar înainte ca epidemia de virus Wuhan să devină o criză globală, liderii chinezi au fost criticaţi pentru gestionarea situaţiei şi lipsa de transparenţă cu privire la evoluţia bolii. China a cenzurat ştirile toată luna decembrie, a semnalat către Organizaţia Mondială a Sănătăţii epidemia pe 31 decembrie - dar în ianuarie a arestat jurnalişti care încercau să afle adevărul şi a cenzurat chinezii care postau mesaje privind focarul pe media socială. Primele ştiri au fost permise în presa din Wuhan după 19 ianuarie.

După ce adevărul despre epidemia din China nu a mai putut fi suprimat, regimul comunist a schimbat strategia şi a început să raporteze cifre foarte mici ale cazurilor nou contractate, iar Ministerul Propagandei a început să construiască imaginea unei reveniri a economiei, publicând ample materiale cu muncitori care se întorceau de la serviciu, în pofida faptului că 70% dintre chinezi au refuzat să ajungă la lucru.

Surse din China afirmă că imaginea pe care regimul comunist încearcă să o proiecteze în afară este falsă.

Beijingul a depus un efort considerabil pentru a împinge administraţiile locale să-şi desfăşoare activitatea normală, unele guverne locale subvenţionând costurile de energie şi chiar instalând cote obligatorii de productivitate şi consum de energie.

Zhejiang, o provincie la est de oraşul Wuhan care a fost epicentrul crizei, a susţinut că, începând cu 24 februarie, a restabilit 98,6 la sută din capacitatea de producţie pe care o avea înaintea crizei.

Cu toate acestea funcţionari publici contactaţi de Caixin susţin că întreprinderile falsifică datele raportate. Beijingul a început să verifice nivelul de consum al energiei electrice din Zhejiang, astfel că oficialii locali au ordonat companiilor să lase luminile aprinse şi utilajele să funcţioneze pe tot parcursul zilei, pentru a creşte artificial consumul de energie.

Întreprinderile au falsificat, de asemenea, jurnalele de prezenţă a personalului, iar sursele Caixin afirmă că oficialii „ar prefera mai degrabă să piardă bani pe cheltuieli cu energia decât să-i irite pe oficialii locali”.