Lagarde avertizează SUA: Un eşec ar putea produce „tulburări majore în lumea întreagă”

Directorul general al FMI, Christine Lagarde.
Directorul general al FMI, Christine Lagarde. (EMMANUEL DUNAND / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
14.10.2013

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde, a declarat duminică în cadrul unui interviu la postul american de televiziune NBC, că în cazul care Statele Unite nu vor găsi în timp util o soluţie pentru criza existentă, consecinţele ar fi „foarte grave” şi ar putea produce „tulburări majore în lumea întreagă”.

Congresul SUA nu a reuşit să ajungă la un acord pe 1 octombrie referitor la bugetul pe 2014, fapt ce a dus la o paralizie aproape completă a activităţii guvernului, în timp ce blocajul referitor la majorarea plafonului datoriei riscă să ducă la o incapacitate de plată care ar începe de la 17 octombrie.

„Nu trebuie să contracteze economia tăind brutal în cheltuieli acum, când relansarea economiei capătă vigoare”, a declarat Christine Lagarde, adăugând că „trebuie avut în vedere ritmul consolidării (bugetare - n.r.), pentru a apăra această creştere care generează locuri de muncă şi care ajută în nenumărate moduri”.

Statele Unite, unde democraţii şi republicanii se află în plină confruntare în privinţa bugetului, trebuie să reacţioneze în faţa cheltuielilor cu asigurările de sănătate „care vor creşte şi le vor împovăra în câţiva ani”, însă guvernul american va trebui să aibă „o abordare echilibrată”, a precizat Lagarde.

Şefa FMI a avertizat în mod repetat asupra consecinţelor „foarte grave” în cazul în care nu se va găsi o soluţie viabilă în timp util. Un eşec în ceea ce priveşte datoria ar putea conduce la „tulburări majore în lumea întreagă”, care ar putea duce la o nouă recesiune, a declarat duminică Lagarde.

FMI informa în previziunile sale pe anul 2014 că economia SUA, „afectată de reduceri bugetare însemnate”, a continuat să crească „modest” în 2013, dar riscă să se degradeze.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor