Nimeni nu-şi pierde cumpătul în Statele Unite cu o săptămână înainte de "apocalipsa economică"

Barack Obama.
Barack Obama. (SAUL LOEB / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
10.10.2013

Wall Street-ul nu şi-a pierdut cumpătul, deşi au mai rămas doar şapte zile până când SUA vor intra în incapacitate de plată, târând după ele restul lumii, notează ziarul ABC.

A mai rămas o săptămână, dar toată lumea este calmă. Afişul pe care scrie 'închis' rămâne atârnat în faţa Administraţiei Obama iar abisul economic pare tot mai aproape. Preşedintele Barack Obama este ferm convins de şansa istorică la sănătatea publică pe care vrea să o dea tuturor cetăţenilor; la capătul opus, tabăra republicană mizează totul pe cartea falimentului naţional şi, prin extensie, al restului lumii. Wall Street-ul are însă încredere. Sesiunea de miercuri s-a menţinut calmă, iar indicele Dow Jones de abia a crescut la 0,10%, cuprins de optimismul nominalizării lui Janet Yellen ca nouă preşedintă a Fed.

Deocamdată, paralizarea parţială a Administraţiei federale nu constituie o problemă pentru pieţele financiare. Însă dacă, la 17 octombrie, SUA nu vor ajunge la un acord privind majorarea plafonului datoriei, vor intra automat în incapacitate de plată, târând întreaga lume într-o nouă criză economică. Economistul şef al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Olivier Blanchard, a avertizat marţi că, dacă nu are loc un acord la Washington, efectele 'se vor simţi în mod imediat, cu posibilitatea de a antrena mari alterări pe pieţele financiare din SUA şi la nivel mondial'. Trezoreria a avertizat deja că dacă se intră în incapacitate de plată, în urma unui vot negativ în Congres, se poate cădea într-o recesiune mai gravă decât cea din 2008.

Preşedintele Obama a lansat miercuri o nouă rundă de întâlniri cu congresmeni şi senatori pentru a aborda ameninţarea iminentă a suspendării plăţilor. El s-a arătat 'dispus' să negocieze cu republicanii, cu condiţia autorizării unui buget temporar, care să redeschidă Administraţia, şi majorării plafonului datoriei, situat în prezent la 16,7 bilioane de dolari. Însă preşedintele Camerei Reprezentanţilor, republicanul John Boehner, l-a sfidat din nou pe preşedinte. După ce a arătat că nu stă în firea republicanilor 'să se predea', el şi-a reiterat argumentul: 'Nu putem majora plafonul datoriei, dacă vom face alte împrumuturi. Nu putem să ne întindem mai mult decât posibilităţile noastre', a spus el subliniind că 'Obamacare' este inacceptabil pentru republicani.

Nimeni nu a avertizat în 2008 despre falimentul Lehman Brothers, iar sistemul a intrat în colaps. Este şi motivul pentru care Julie Murphy Casserly, preşedinta la Wealth Management JMC, a enumerat cinci sfaturi de bază în cazul în care va veni ziua apocalipsei financiare. Postul CNBC le-a rezumat în cinci puncte. În primul rând trebuie menţinut un nivel adecvat de lichidităţi. În al doilea rând, deşi pare contraproductiv, trebuie diminuată pe cât posibil panica pieţelor. În al treilea rând trebuie restabilit echilibrul financiar. În al patrulea rând trebuie adoptată o poziţie globală pentru o intervenţie. Şi nu în ultimul rând trebuie plasaţi banii în valori mai sigure, precum aurul.


Să sperăm că nu va trebui să ţinem seama de aceste sfaturi. Nu a fost nevoie timp de 200 de ani. Însă dacă va veni ziua fatidică, să-i dăm atunci crezare lui Barack Obama, care a avertizat: 'Va fi ca o bombă nucleară'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor