La 15 ani după confiscările de terenuri, Mugabe invită fermierii albi înapoi în Zimbabwe

O fermă de tutun din Zimbabwe.
O fermă de tutun din Zimbabwe. (Captură Foto)
Epoch Times România
26.07.2015

La puţin mai mult de o lună după ce a anunţat că dolarul din Zimbabwe – care a fost eliminat treptat în 2009 după ce inflaţia a crescut la 500 de miliarde la sută – va fi demonetizat şi schimbat la o rată generoasă de 5 dolari americani pentru fiecare 175 de cvadrilioane de dolari locali, regimul ţării a decis să îşi reconsidere decizia privind confiscările de terenuri, care au început în anul 2000 şi au afectat puternic economia ţării, susţine website-ul Zero Hedge.

Mii de fermieri din Zimbabwe se tem vor muri de foame în această iarnă după ce au renunţat la culturile tradiţionale de porumb, sorg şi arahide în favoarea tutunului, o cultură bănoasă cunoscută local sub numele de “aurul verde”.

La 15 ani după ce sectorul agricol din Zimbabwe s-a prăbuşit datorită campaniei preşedintelui Robert Mugabe de a confisca proprietăţile fermierilor albi şi de a le oferi cetăţenilor de culoare ai ţării care nu aveau pământuri, industria tutunului a înflorit iar fermierii au fost finanţaţi de firmele private pentru a produce tutun.

Dar această schimbare, împreună cu cea mai puternică secetă regională în aproape un deceniu, au lăsat Zimbabwe într-o situaţie alimentară precară. Pe măsură ce sezonul se apropie de final, mulţi fermieri se plâng că preţurile sunt prea scăzute iar cumpărătorii, de calitatea slabă a culturilor.

Industria tutunului a devenit cea mai mare sursă de venituri din exporturi, în sezonul 2014/15 existând peste 88.000 de cultivatori de tutun înregistraţi la principalul organism de reglementare a tutunului, Tobacco Industry and Marketing Board – o creştere semificativă de la nivelul de 52.000 de producători de tutun înregistraţi în 2012.

Dar veniturile sunt deseori nesigure şi mulţi fermieri sunt dezamăgiţi.

Cifrele din industrie au arătat că la sfârşitul sezonului de vânzări în această lună fermierii au vândut 188,5 milioane de kg de tutun, în valoare de 555 milioane USD, o scădere cu 8,5% faţă de anul trecut, când cultura de tutun a valorat 654 milioane USD.

În aceste condiţii, la 15 ani după ce a susţinut confiscarea masivă de proprietăţi care a aruncat ţara într-o criză economică, guvernul din Zimbabwe a sugerat pentru prima dată că ar putea permite în mod oficial unor fermieri albi să rămână pe pământurile lor.

Douglas Mombeshora, ministrul Muncii din partidul Zanu-PF, a declarat că liderilor provinciali li s-a cerut să întocmească o listă a fermierilor albi care doresc să rămână pe terenurile lor, considerate a fi "de importanţă economică strategică".

Peste 4.000 de fermieri albi şi-au pierdut pământurile după ce Mugabe a pierdut un referendum în faţa partidului Mişcarea pentru Schimbare Democratică şi, într-o încercare de a-şi recâştiga popularitatea, a autorizat confiscările de terenuri de către veterani de război nemulţumiţi.

"Am cerut în provincii să ne dea numele fermierilor albi care doresc să rămână în ferme, astfel încat să le putem oferi securitatea documentelor de posesiune pentru a le permite să-şi planifice activităţile lor în mod corespunzător", a declarat Mombeshora.

Astăzi, mai puţin de 300 de fermieri albi au rămas în Zimbabwe pe porţiuni din proprietăţile lor iniţiale şi multe dintre fermele confiscate se află în paragină, însemnând că ţara trebuie acum să importe alimente pentru a-şi hrăni populaţia.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor