Kremlinul recunoaşte: Snowden este un agent rus

Un înalt oficial în cadrul serviciilor de securitate ruseşti a declarat că fostul contractor NSA Edward Snowden, care a locuit în Rusia timp de 3 ani, a colaborat cu Moscova. Totuşi, unii analişti consideră că viitorul lui Snowden în Rusia nu va fi unul prea fericit.
Fostul contractor NSA, Edward Snowden.
Fostul contractor NSA, Edward Snowden. (Captură Foto)

În cei trei ani care au trecut de când Edward Snowden a aterizat în Moscova, relaţia sa cu gazdele sale a fost o sursă de speculaţii şi controverse. Contractorul IT american, care a lucrat pentru CIA şi NSA până când a fugit din Hawaii cu peste un milion de documente secrete furate, nu a părăsit Rusia de când a sosit pe aeroportul Şeremetievo în 23 iunie 2013, după o escală în Hong Kong.

Snowden a aterizat în Moscova cu permisiunea guvernului rus, ai cărui reprezentanţi s-au întâlnit cu fostul contractor NSA în timpul escalei sale în Hong Kong, care a durat peste trei săptămâni. El s-a împrietenit cu aceştia şi şi-a sărbătorit cea de-a 30-a zi de naştere la consulatul rusesc.

Acuzat în SUA de divulgarea de secrete de stat, Snowden a primit azil din partea lui Vladimir Putin. Deşi Snowden a indicat recent că ar dori o graţiere din partea preşedintelui american Barack Obama înainte ca mandatul acestuia să expire în ianuarie 2017, nu există nicio indicaţie că acest lucru s-ar şi întâmpla. Casa Albă a explicat doar cu o lună în urmă că îl consideră pe Snowden un criminal şi că orice graţiere este exclusă.

Există o întrebare cheie despre legăturile lui Snowden cu guvernul din Kremlin. Pentru toţi cei familiari cu lumea spionajului, în special când este vorba de ruşi, Snowden este un fugar şi colaborarea sa cu agenţiile de securitate ale Moscovei este un lucru sigur – aşa cum a explicat recent ziarul german Bild.

Experţi în puternicul aparat de spionaj al Kremlinului nu au niciun dubiu că o colaborare de acest gen este o chestiune de ajutor reciproc. Orice oficial al serviciilor de spionaj occidentale care primeşte adăpost în Rusia va da ceea ce ştie gazdelor sale: nu este o vorba de alegeri.

Snowden şi reprezentanţii săi au insistat că nu este un colaborator. Povestea oficială este aceea că Snowden a sosit în Moscova cu mâinile goale, fără niciunul dintre documentele pe care le-a furat de la NSA, şi că a refuzat să transmită secretele pe care le ştia agenţiilor ruse de informaţii. Conform WikiLeaks, care i-a spui lui Snowden să fugă în Moscova, fugarul a fost abordat de spionii ruşi la sosirea sa în Rusia, adăugând însă că acesta ar fi refuzat să expună vreun secret.

Din moment ce chiar WikiLeaks este acum mai mult sau mai puţin pe faţă un paravan pentru Kremlin, iar fondatorul său, Julian Assange, transmite tot mai des o propaganda oficială a Kremlinului, nu există niciun motiv să luăm afirmaţiile despre Snowden în mod serios – în special ţinând cont de rolul recunoscut al lui Assange în trimiterea fugarului american la Moscova.

Conform Bild, nimeni în cercurile occidentale de spionaj nu crede vreuna dintre afirmaţiile legate de nevinovăţia lui Snowden. Dacă el nu ar fi colaborat cu serviciile speciale ale Rusiei, ar fi primul fugar din 1917 până în prezent care nu a făcut acest lucru. Nu există nicio indicaţie că preşedintele rus Vladimir Putin – care l-a numit public pe Snowden un “tip ciudat” şi care nu este cunoscut pentru largheţea sa – este atât de caritabil.

Relaţia lui Snowden cu serviciile ruse de informaţii a ajuns recent în atenţia publică în timpul investigaţiei parlamentare germane asupra scandalului legat de programele de spionaj ale NSA. Luna trecută, Hans-Georg Maassen, preşedintele BFV (Biroul Federal german pentru Protejarea Constituţiei), a creat vâlvă după ce a declarat că, în realitate, Snowden este foarte probabil un agent rus. De altfel, Snowden fusese, de asemenea, bănuit că ar spiona în favoarea regimului comunist chinez.

Preşedintele serviciul german de informaţii (BND), Gerhard Schindler a explicat ziarului Bild că Snowden este un “trădător”.

Deşi aceste declaraţii nu pot fi cosiderate controversate, după ce Snowden a stat în Rusia 3 ani şi nu dă semne că ar renunţa la protecţia lui Putin, susţinătorii fugarului american şi-au manifestat nemulţumirea faţă de remarcile lui Schindler. Totuşi, Snowden nu şi-a făcut niciun favor când a reuşit pe neaşteptate să posteze mesaje pe Twitter într-o germană fluentă – o limbă pe care pare să o fi învăţat peste noapte – şi a întărit percepţia că ar fi un jucător în tabăra serviciului federal rus de informaţii (FSB).

Acum, Kremlinul a clarificat chestiunea definitiv, declarând că Edward Snowden este într-adevăr omul lor. Într-un interviu recent, Franz Klintsevici, un oficial senior al securităţii ruse, a explicat cazul într-o manieră realistă: “Haideţi să fim sinceri. Snowden a împărtăşit informaţii. Asta fac serviciile de securitate. Dacă există o posibilitate de a obţine informaţii, o vor folosi”.

Cu aceste cuvinte, Klintsevici pur şi simplu a admis ceea ce agenţii de informaţii ştiau deja - că Snowden este un colaborator al FSB-ului. Faptul că el nu a avut altă alegere după ce a păşit în Rusia nu schimbă cu nimic situaţia.

Klintsevici este un senator care a servit în Duma de Stat timp de aproape un deceniu. Mai important, este director adjunct al Comitetului pentru Apărare şi Securitate din Senatul rus – o agenţie care monitorizează serviciile speciale. Klintsevici are acces la multe secrete de stat – de exemplu, cu privire la cazul Snowden.

În plus, Klintsevici este un colonel retras din armata rusă, servind timp de 22 de ani în Forţele de elită ale Paraşutiştilor (VDV). Klintsevici a participat la războiul rus în Afganistan în anii 1980 în cadrul VDV şi, pe baza biografiei sale, el pare să fi acţionat şi în cadrul GRU - serviciile speciale de informaţii ale armatei.

Klintsevich nu este un personaj prea cunoscut în afara Rusiei – el a apărut în presa occidentală pentru scurt timp în 2012 cu ideea sa de scurtă de durată de a cumpăra casa unde s-a născut Adolf Hitler în Branau – dar este un membru cu bune relaţii în cadrul elitei Kremlinului.

Ţinând cont de poziţia sa în comitetul din Senat şi a trecutului său în GRU, nu există niciun dubiu că el este considerat naşîi (“al nostru”) de către serviciile speciale ruseşti.

Declaraţia sa privind relaţia lui Snowden cu Moscova nu mai poate fi, prin urmare, un accident sau o scăpare. Indiferent de motiv, Putin a decis să îl desconspire pe Snowden.

Un motiv pentru decizia lui Putin ar putea fi reprezentat de criticile recente ale lui Snowden, prin Twitter, la adresa noilor legi draconice ale Rusiei cu privire la monitorizarea internă – care depăşesc cu mult oricare dintre activităţile democraţiilor vestice pe care Snowden le-a criticat cu atâta putere din ascunzătoarea sa oferită de FSB.

Într-adevăr, gazdele sale i-au permis în cele din urmă colaboratorului lor american să discute negativ despre Rusia – deşi mulţi au observat tăcerea lui Snowden asupra suprimării desfăşurate de FSB – şi acest lucru ar putea fi un semn că americanul nu mai este de folos pentru Kremlin.

Sincer vorbind, conform Bild, Snowden nu a fost niciodată atât de bine informat în legătură cu spionajul american. În mod contrar miturilor pe care le-au promovat el şi asociaţii săi, Snowden nu a fost decât un administrator de sistem IT. Nu a fost niciodată un spion de profesie. Nu există nicio indicaţie că înţelege cu adevărat majoritatea documentelor furate de la NSA.

FSB l-a stors pe Snowden de toate informaţiile valoroase într-un timp relativ scurt. Este destul de probabil ca el nu fi avut prea multe de dezvăluit cu privire la cele peste un milion de documente furate de la NSA. În schimb, Moscova l-a folosit ca un jucător cheie în propaganda Kremlinului ce urmăreşte să discrediteze agenţiile occidentale de spionaj.

În acel rol, Snowden a cauzat multe daune Occidentului, dar nu a fost niciodată o “cârtiţă” pentru Moscova în interiorul NSA. În realitate, aşa zisa Operaţiune Snowden este probabil un paravan pentru a devia atenţia de la una sau mai multele “cârtiţe” ruseşti care probabil acţionează în interiorul NSA de ani de zile fără a fi detectate.

Ţinând cont de cazurile altor dezertori precedenţi din domeniul spionajului occidental care au fugit în Moscova, Snowden va avea un viitor trist.

Viitorul său depinde de gazdele sale, care controlează toate aspectele vieţii sale. În prezent nu mai poate exista o dezbatere onestă cu privire la relaţia sa cu Moscova, care a lămurit problema definitiv. Putin şi serviciile sale speciale îl consideră pe Snowden proprietatea lor - naşîi – nu există nicio îndoială asupra acestui lucru în prezent.