Kremlinul pedepseşte Bucureştiul pentru susţinerea Moldovei: interzice importurile de bovine din România

(photos.com)

Marţi, la nici o săptămână de când Republica Moldova a semnat acordul de asociere cu UE, autoritatea sanitar-veterinară rusă (Roselhoznadzor) a dispus interzicerea importurilor de bovine, carne de vită şi produse derivate din România.

Motivul invocat de ruşi este encefalopatia spongiformă bovină, cu alte cuvinte, "boala vacii nebune". Potrivit unui comunicat oficial al Roselhoznadzor difuzat marţi, interdicţia vizează de asemenea proteinele procesate de origine animală, alimentele destinate animalelor şi care conţin astfel de proteine, dar şi produsele făcute din resturi provenind din procesarea cărnii de vită, informează agenţia Itar-Tass.

Conform Itar-Tass, o epidemie de encefalopatie spongiformă bovină în România ar fi fost consemnată de Biroul Internaţional pentru Epizootii.

Ultima interdicţie a Rusiei vizând importurile de vite din cauza encefalopatiei spongiforme bovine a fost impusă Marii Britanii, în urmă cu 30 de ani. Roselhoznadzor a anulat interdicţia abia în septembrie 2013.

În replică la declaraţiile Federaţie Ruse, preşedintele ANSVSA (Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranta Alimentelor) Vladimir Mănăstireanu a declarat marţi seară, că există o suspiciune de "caz atipic" depistat la o carcasă, însă provenienţa animalului nu este cunoscută şi nu se poate vorbi de un pericol cu privire la siguranţa alimentară a populaţiei.

"Suntem în anchetă de aproximativ o lună şi jumătate legat de acest caz, însă nu putem vorbi de o evoluţie a acestei boli pe teritoriul României. Dacă la finalul anchetei - ce presupune şi teste în laboratorul de specialitate din Marea Britanie - se confirmă că este vorba despre un caz atipic, acesta nu se ia în considerare şi nu se poate vorbi despre un pericol cu privire la siguranţa alimentară a populaţiei", a declarat Mănăstireanu, citat de Mediafax.

Mănăstireanu a precizat că este vorba despre un "caz atipic", care nu este luat în considerare la nivel european şi, implicit, nici în România, adăugând că la finalul anchetei vor fi făcute publice informaţii referitoare la acest caz, în prezent nefiind cunoscută provenienţa animalului la adresa căruia există suspiciuni.

Mai mult, România a primit recent din partea Organizaţiei Internaţionale pentru Epizootii (OIE) certificatul prin care i se recunoaşte statutul de ţară cu risc neglijabil pentru "boala vacii nebune" iar pe site-ul destinat alertelor europene în domeniul siguranţei alimentare nu figurează o alertă referitoare la ţara noastră.

Reamintim că la o zi după ce Republica Moldova a semnat acordul de asociere cu UE Federaţia Rusă a anulat permisiunea de aterizare pentru zborurile Chişinău - Moscova.

Anterior semnării, Rusia avertizase că va lua măsuri dacă "economia îi va fi afectată" de acordurile semnate la Bruxelles de Moldova, Ucraina şi Georgia.

Aceeaşi Federaţie Rusă care a interzis marţi importurile de bovine din România a dispus, în toamna lui 2013, când Moldova se pregătea de parafarea acordurilor cu UE, embargou asupra vinurilor moldoveneşti, acuzând brusc că acestea nu sunt de calitate satisfăcătoare. Aceleaşi vinuri au fost considerate foarte bune în alte ţări europene.