Kremlinul a dat undă verde Paradei Victoriei la Moscova

Parada de Ziua Victoriei la Moscova, 9 mai 2015.
Parada de Ziua Victoriei la Moscova, 9 mai 2015. (Captură Foto)
Andrei Popescu
09.05.2015

Rusia celebrează astăzi victoria sa împotriva Germaniei naziste cu 70 de ani în urmă, organizând în acest sens o amplă paradă militară la Moscova. Mulţi lideri vestici au evitat parada datorită implicării Rusiei în conflictul separatist din Ucraina, susţine Deutsche Welle.

Parada militară a început sâmbătă dimineaţă în Piaţa Roşie, în prezenţa a circa 20 de lideri străini, majoritatea din ţări emergente, informează AFP.

Cele mai noi echipamente ale Rusiei şi peste 16.000 de soldaţi vor trece pe lângă Kremlin în cadrul unui spectacol extravagant, care se doreşte a fi cea mai mare paradă de acest gen de la desfiinţarea Uniunii Sovietice.

Câţiva lideri internaţionali, inclusiv preşedintele american Barack Obama, premierul britanic David Cameron şi cancelarul german Angela Merkel, boicotează evenimentul în semn de protest faţă de rolul Rusiei în anexarea Crimeei şi în susţinerea separatiştilor din estul Ucrainei.

Şeful ONU Ban Ki-moon, preşedintele chinez Xi Jinping şi preşedintele indian Pranab Mukherjee se numără printre cei aproximativ 20 de lideri prezenţi la festivităţile organizate cu acest prilej.

Cei prezenţi la paradă pot vedea noul tanc Armata T-14 prezentat ca cel mai puternic din lume de către constructorul său, rachete balistice intercontinentale cu o greutate de peste 50 de tone fiecare şi pe cei 16.000 de soldaţi participanţi la defilare, susţine Agerpres.

Sâmbătă seară, sunt prevăzute concerte şi focuri de artificii în mai multe zone ale capitalei ruse.

Duminică, cancelarul german Angela Merkel va sosi totuşi la Moscova pentru a discuta cu preşedintele rus Vladimir Putin despre situaţia din Ucraina, printre alte subiecte.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor