Kremlin: SUA şi UE vor încerca să evite răspunderea pentru bombardarea Siriei pe bază de dovezi false

Clădire distrusă în orasul sirian Douma
Clădire distrusă în orasul sirian Douma (Getty Images)

Politicienii americani şi UE, care au autorizat atacuri asupra Siriei pe baza unor dovezi false, vor încerca să evite responsabilitatea, a declarat generalul maior Igor Konaşenkov, purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării.

“În ultimii câţiva ani, Ministerul rus al Apărării a subliniat în repetate rânduri că mai devreme sau mai târziu adevărul despre aceste născociri ale ţărilor occidentale va ieşi la lumină. Şi mulţi politicieni actuali de nivel înalt din SUA şi Europa, care anterior au făcut apel pentru ‘protejarea sirienilor paşnici în faţa îngrozitoarelor atacuri chimice ale regimului’ şi au autorizat atacuri aeriene şi rachete asupra Siriei, vor încerca să ‘uite’ această problemă pentru a evita responsabilitatea morală, politică şi criminală”, a susţinut Konaşenkov într-o declaraţie.

Remarcile au fost făcute după ce la începutul lui aprilie 2018, grupul Căştile Albe a publicat un material video care arată rezidenţi, adulţi şi copii, trataţi într-un spital după un presupus atac chimic asupra oraşului sirian Douma. În 14 aprilie, ca răspuns la presupusul atac, pentru care a fost învinuită imediat armata siriană, SUA, Franţa şi Marea Britanie au orchestrat un atac aerian masiv asupra unei serii de ţinte în Siria, lansând peste 100 de rachete de croazieră şi rachete aer-sol “asupra unor structuri civile şi militare”.

De asemenea, Konaşenkov a făcut comentariile după ce, miercuri, producătorul Riam Dalati de la BBC a precizat pe Twitter că ar putea “dovedi fără nicio urmă de îndoială” că imaginile filmate în spitalul din Douma au fost înscenate şi că nimeni nu a murit în spital. Potrivit lui Dalati, atacul a avut loc, dar fără a fi utilizat gaz sarin, iar natura oricăror substanţe chimice folosite trebuie să fie confirmată de Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice.