Israelul declanşează noi lovituri aeriene împotriva forţelor iraniene din Siria

Avion de luptă israelian F-16
Avion de luptă israelian F-16 (Getty Images)

Armata israeliană a confirmat în primele ore ale zilei de luni că a atacat ţinte militare iraniene în Siria, la câteva ore după ce forţele israeliene au desfăşurat o serie de lovituri aeriene în apropierea Aeroportului Internaţional din Damasc, potrivit RFE/RL.

Declaraţia a fost publicată la scurt timp după ce sistemele de apărare antirachetă ale Israelului au interceptat o rachetă lansată din regiunea Înălţimile Golan după declanşarea loviturilor aeriene israeliene.

“Am început să lovim ţinte iraniene ale Quds în teritoriul sirian”, se precizează în declaraţia armatei israeliene, făcând referire la forţa de elită Quds din cadrul Gărzilor Revoluţionare ale Iranului. “Avertizăm Forţele Armate Siriene să nu încerce să provoace daune forţelor israeliene sau teritoriului israelian”.

Declaraţia nu a furnizat alte detalii cu privire la loviturile aeriene.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului - organizaţie de monitorizare a războiului din Siria cu sediul în Marea Britanie - a raportat atacuri cu rachete în apropierea aeroportului din Damasc şi în zone din jurul capitalei, precizând că rachetele au lovit posibile depozite de arme ale forţelor iraniene şi ale grupului militant şiit libanez Hezbollah.

Israelul s-a abţinut în mare parte să confirme public operaţiunile sale militare în Siria pentru a evita o implicare mai mare în războiul sirian ce durează de aproape 8 ani.

Armata siriană a declarat că, în acest ultim atac, Israelul a desfăşurat lovituri aeriene intense, cu valuri succesive de rachete ghidate.

De asemenea, armata siriană a adăugat că sistemele de apărare aeriană au distrus majoritatea rachetelor israeliene înainte ca acestea să îşi fi atins ţinta. La rândul său, mass media siriană de stat a susţinut că sistemele de apărare aeriană au respins un atac aerian israelian în apropierea aeroportului din Damasc.

Televiziunea siriană de stat a afirmat că Israelul a lansat şase rachete într-o zonă din apropierea Aeroportului Internaţional din Damasc, cinci fiind doborâte şi una deviată spre un teren gol din apropiere.

Potrivit unei declaraţii publicate de armata rusă, sistemele de apărare aeriană siriană au distrus şapte proiectile după ce patru avioane de luptă F-16 israeliene “au lansat rachete asupra teritoriului sirian”.

Rusia şi Iranul i-au oferit preşedintelui sirian Bashar al-Assad sprijin militar şi diplomatic crucial pe parcursul războiului din ţară arabă, în care au fost ucise sute de mii de persoane.

Israelul a promis că va opri Iranul să îşi consolideze prezenţa militară în Siria, desfăşurând sute de lovituri aeriene în zonă împotriva unor ţinte iraniene şi ale grupului Hezbollah.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe