Kovesi, nemulţumită: De când am venit la DNA, nu am primit nicio informare de la SIE

Şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, nu poate să îşi explice de ce, în ultimii ani, instituţia pe care o conduce nu a primit nicio sesizare de la SIE.
Laura Codruţa Kovesi
Laura Codruţa Kovesi (Epoch Times România)

De când a preluat conducerea DNA, procurorul - şef Laura Codruţa Kovesi susţine că nu a primit nicio sesizare de la Serviciul de Informaţii Externe în ciuda faptului că este ilegal să deţii informaţii privind posibile fapte de corupţie şi să nu sesizezi agenţia.

"În anul 2015, din cele 5.988 de dosare înregistrate, 90 de dosare au avut la bază sesizări de la SRI, 22 au avut la bază sesizări provenite de la DIPI din cadrul MAI, iar 4 dosare au avut la bază sesizări de la DGIA din cadrul Ministerului Apărării. (...)

Aş putea să spun că în 2015 nu am primit niciun fel de informare de la SIE, nici în 2014 nu am primit de la SIE, nici în 2013 nu am primit de la SIE. De fapt, de când am preluat această funcţie nu am primit niciun fel de informare de la SIE", a declarat Kovesi, la conferinţa "Piedicile şi performanţele anticorupţiei", citată de Agerpres.

Şefa DNA atrage atenţia asupra faptului că vedem că tot mai mulţi inculpaţi care îşi deschid afaceri în străinătate şi atunci se iscă în mod natural întrebarea de ce niciodată nu a primit astfel de informări de la SIE.

"Sigur că se ridică firesc întrebarea: de ce niciodată nu am primit astfel de informări despre aceste activităţi? Sunt companii străine anchetate în ţara lor pentru că au dat mită în România şi nu am primit sesizări cu aceste infracţiuni. Nu am primit sesizări nici despre conturile din străinătate, nu am primit sesizări nici despre iahturile din străinătate, nici despre vilele de lux din străinătate.

Uneori am aflat despre astfel de informaţii din investigaţiile noastre proprii, prin comisiile rogatorii derulate, sau de foarte multe ori am aflat chiar din investigaţii jurnalistice care au făcut dezvăluiri despre companii anchetate în străinătate care au oferit mită în România sau despre conturi ale unor persoane din România care au derulat sume de bani sau au făcut tranzacţii sau afaceri în străinătate.

Se naşte firesc întrebarea, şi aş pleca de la un exemplu concret, dacă credem că se pot cumpăra proprietăţi imobiliare în Franţa cu suma de peste 6,7 milioane de euro şi niciun ofiţer de informaţii să nu afle despre acest lucru, niciun ofiţer de informaţii să nu se împiedice de această informaţie? Mie îmi este greu să cred acest lucru", a mai precizat Kovesi.

Procurorul-şef al DNA a subliniat că sesizarea agenţiei anticorupţie nu este opţională. "Este ilegal să deţii o astfel de informaţie şi să nu sesizezi DNA şi atunci mă întreb în mod firesc dacă cumva nu s-au aflat astfel de cazuri?"

Replica SIE nu s-a lăsat mult aşteptată. Serviciul condus de Mihai Răzvan Ungureanu susţine că şefa DNA nu înţelege specificul pe care îl incumbă activitatea de informaţii externe/spionajul. Detalii aici.